Hercegovina ponovo dočekala ustaše: "Jedino mesto gde je moguće veličati nacizam, pored Hrvatske"

Na Radimlji kod Stoca u BiH održana je zvanična komemoracija za "žrtve tragedije u Blajburgu i Križnog puta hrvatskog naroda", kako su naveli organizatori.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

U pitanju je mesto gde se nalazi jedna od najvećih srednjovekovnih nekropola, nadgrobnih spomenika iz vremena Bosanske kraljevine.

Nakon što je Austrija zabranila okupljanje proustaša na svojoj teritoriji, kako bi obeležili dešavanja u Blajburgu, nakon Drugog svetskog rata, a zapravo se radilo o skupu starih i novih nacista koji su se okupljali da slave fašistički ustaški režim iz NDH, ove godine su poklonici ustaša pronašli novo mesto za skup.

Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom na čelu s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Komemoraciji je prisustvovala i delegacija Vlade Hrvatske koju je predvodio šef diplomacije Gordan Grlić-Radman.

Iz Sarajeva niko nije reagovao na to što je proustaški skup održan na teritoriji te države. Predsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da je dopuštanje da se u Stocu održi "komemoracija blajburškim žrtvama" skandal i civizizacijski korak unazad.

"Jedino mesto na svetu gde je moguće veličati ustaštvo i nacizam, pored Hrvatske, je nažalost Bosna i Hercegovina", kaže Borenović i dodaje da je neverovatno da niko ne reaguje u Sarajevu od Saveta ministara, Vlade FBiH, na čijoj se teritoriji to održava, do institucija Republike Srpske.

Na kraju Drugog svetskog rata vojni i politički vrh kvislinške NDH je bežao pred jugoslavenskim partizanima, očekujući da će ih Angloamerikanci prihvatiti. Međutim, Englezi su ih pored austrijskog gradića Blajburg opkolili i vratili preko granice jugoslavenskim partizanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu