Američki bombarderi iznad BiH

Dva B-1B Lancer bombardera Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država će u utorak izvršiti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.05.2023.

13:30

Američki bombarderi iznad BiH
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Oni će to učiniti kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Ujedno, naveli su, biće to znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, prenose Nezavisne novine.

"Obežavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu", saopštio je general Džejms Hecer, pripadnik Vazdušnih snaga SAD-a i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza, podseća banjalučki dnevnik.

Bombarderi će preleteti Sarajevo, ali će ta dva bombardera moći da se vide u celoj zemlji. Osim toga, letelice će učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Ovaj događaj prirodni je nastavak, kako su naglasili, naprednih bilateralnih obuka na principu vojska vojsci.

Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu poslednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force).

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno delovanje. Sposoban je da u kratkom roku koristi velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svetu, saopštili su iz Ambasade SAD-a.

U saopštenju naglašava kako prelet može biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: