Rusija je spremna? "Mi želimo mir"

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin izjavio je da Rusija može da postigne mir sutra.

Izvor: Tanjug, Bi-Bi-Si
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako je rekao, dužina sukoba u Ukrajini zavisi od napora za eskalaciju rata koje preduzimaju zemlje NATO, a posebno Britanija.

On je naglasio da pre ili kasnije ta eskalacija može dobiti novu dimenziju koja Rusiji nije potrebna i koju ona ne želi.

U intervjuu za Bi-Bi-Si on je upozorio na novu dimenziju rata.

Insistirajući da Rusija još nije počela da deluje veoma ozbiljno, ambasador Rusije u Britaniji je rekao je Rusija 16 puta veća od Ukrajine i da ima ogromne resurse.

Kelin je ovo izjavio nakon što je jedan od najviših ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika Aleksij Danilov, rekao za Bi-Bi-Si da je zemlja spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Kako prenosi Tas, a javlja Tanjug, Kelin je u intervjuu izjavio da je Rusija spremna na mirovne pregovore, ali da neće odustati od svojih uslova.

"Mi želimo mir, ali pod određenim uslovima, naravno. Za nas su važne dve stvari. Da ne bude pretnje od Ukrajine Rusiji - to je jedna stvar. I drugo, da Rusi u Ukrajini budu tretirani kao i sve druge nacije u svetu. Kao što se Francuzi tretiraju u Belgiji ili kao što se Italijani i Nemci tretiraju u Švajcarskoj, a ne drugačije", rekao je Kelin, opisujući dešavanja u Ukrajini poslednjih godina kao ekstremni nacionalizam.

Prema njegovim rečima, trenutna vojna svrha Rusije je da oslobodi Donbas od okupacije. On je odbacio mišljenje da bi Ukrajina mogla da pobedi kao "veliku idealističku grešku".

"Mi možemo da postignemo mir sutra, ako je ukrajinska strana spremna da pregovara, ali trenutno nema preduslova za to, bojim se, jer je predsednik Ukrajine zabranio bilo kakve pregovore", naveo je ruski diplomata i dodao da ne veruje da je jednostavno zamrzavanje sukoba dobra ideja.

To neće biti platforma za stabilan i dugoročan mir u Evropi, istakao je Kelin. On je ponovio da ruska nuklearna doktrina ne predviđa upotrebu nuklearnog oružja u sukobu sa Ukrajinom. Međutim, Kelin je kazao da je zabrinut zbog nastavka eskalacije sukoba jer se isporuke oružja Kijevu trenutno povećavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu