Petković: Kurtijev teror nad srpskim narodom na KiM posledica nečinjenja međunarodnih misija

Direktor kancelarije za KiM, Petar Petković, oglasio se saopštenjem povodm terora Aljbina Kurtija na KiM i kritikovao nečinjenje međunarodnih misija

Izvor: B92

Subota, 27.05.2023.

16:56

Petković: Kurtijev teror nad srpskim narodom na KiM posledica nečinjenja međunarodnih misija
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Saopštenje direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića prenosimo u celosti:

"Brutalni teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu Kosova i Metohije direktna je posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti.

Takve sam garancije dobio i lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje smo imali tokom jučerašnjeg dana. Zato je sada na predstavnicima međunarodne zajednice da umesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mestu objasne srpskom narodu zašto ih KFOR nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa severa Kosova i Metohije.

Da ne govorimo o tome da je njihova misija, dužnost i obaveza prema svim važećim dokumentima i postulatima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma da spreče divljanje Kurtijevih specijalaca, njigov upad na sever Kosova i Metohije i da sačuvaju mir i bezbednost. Juče su na tom testu pali.

Šok bombe, suzavac i suze u očima srpskih majki i dece, duge cevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca koji su juče i danas postali saučesnici Aljbina Kurtija u njegovom pokušaju okupacije severa Kosova i Metohije.

Danas je svima jasno da je Aljbin Kurti čvrsto rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, a deo međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta je zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima. Zbog toga dobro razumem i poziv Srpske liste na prekid dijaloga do okončanja okupacije, ali dobro razumem i zabrinutost i strah srpskog naroda na severu Kosova i Metohije pred nadolazećim zlom.

Nad time treba dobro da se zamisle svi oni koji su dozvolili jučerašnje Kurtijevo nasilje. Svaka okupacija ima svoj kraj ma kako silovito počela i srpski stradalni narod kroz svoju je istoriju preživeo i nadživeo brojne okupatore.

Za nas te prištinske marionete koje sebe vole da nazivaju gradonačelnicima i krpe kojima se Priština razmeće ne postoje i podsetiću Kurtija da su se u proteklih sto godina na Kosovu i Metohiji isticale razne okupacione zastave, i ona Musolinijeve Italije i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali da je slobodarski srpski narod sve te zastave smestio tamo gde im je i mesto – na đubrište istorije.

Tako će biti i sa Kurtijevim okupatorskim zastavama! Srbi su opredeljeni za mir i stabilnost, ali svako strpljenje ima granice i nadamo se da će mali Hitler Kurti biti obuzdan i kažnjen od strane svojih inostranih mentora pre nego što stvari odu predaleko," navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: