NATO se javio – uputio hitan apel

NATO je danas pozvao prištinske institucije da odmah deeskaliraju situaciju na severu Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2023.

11:04

NATO se javio – uputio hitan apel
Foto: Profimedia

Oni su to učinili dan nakon što je tzv. kosovska policija nasilno, uz suzavac, šok i dimne bombe, upala u zgrade tri opština sa srpskom većinom i u njih uvela albanske gradonačelnike.

"Pozivamo institucije na Kosovu da odmaһ deeskaliraju situaciju i pozivamo sve strane da reše situaciju dijalogom", napisale je na Tviteru portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ona je dodala da Kfor - misija NATO-a na KiM - ostaje na oprezu i da će obezbediti bezbedno okruženje.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Pročitajte još:



Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: