"Poludeli su... Možda izvedemo preventivni nuklearni napad"

Rusija bi mogla da izvede i preventivni nuklearni napad ukoliko Zapad odluči da snabde Ukrajinu nuklearnim oružjem, izjavio danas Dmitrij Medvedev.

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 26.05.2023.

08:07

Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti, i nekadašnji premijer, smatra da postoje nepovratni zakoni rata i da ako dođe do pitanja slanja nuklearnog oružja u Ukrajinu, Rusija bi mogla da izvede "preventivni" napad istim takvim oružjem.

On je rako i da je Evropa poludela, jer stalno svojim odlukama doliva ulje na vatru i podstiče eskalaciju, dok SAD polaze od svojih pragmatičnih interesa i pokušavaju da unište viševekovnog neprijatelja oličenog u Rusiji.

"Evropa je poludela. SAD deluju u skladu sa svojim pragmatičnim interesima. Sami ne ratuju, nego zarađuju novac. Pokušavaju da unište viševekovnog neprijatelja. Što se tiče Evrope, za mene su oni zapanjujuća priča. Oni stalno dolivaju ulje na vatru i podstiču eskalaciju svojim odlukama“, rekao je Medvedev novinarima tokom posete Vijetnamu.

Medvedev smatra da bi ukrajinski konflikt mogao da potraje dugo, možda i decenijama.

"To je sukob koji će potrajati. Verovatno decenijama. To je nova realnost, novi uslovi života. Dok je tamo takva vlast, biće, na primer, tri godine primirja, dve godine sukoba i onda će se sve ponoviti. Potrebno je uništiti samu prirodu nacističke vlasti u Kijevu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: