"Poludeli su... Možda izvedemo preventivni nuklearni napad"

Rusija bi mogla da izvede i preventivni nuklearni napad ukoliko Zapad odluči da snabde Ukrajinu nuklearnim oružjem, izjavio danas Dmitrij Medvedev.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti, i nekadašnji premijer, smatra da postoje nepovratni zakoni rata i da ako dođe do pitanja slanja nuklearnog oružja u Ukrajinu, Rusija bi mogla da izvede "preventivni" napad istim takvim oružjem.

On je rako i da je Evropa poludela, jer stalno svojim odlukama doliva ulje na vatru i podstiče eskalaciju, dok SAD polaze od svojih pragmatičnih interesa i pokušavaju da unište viševekovnog neprijatelja oličenog u Rusiji.

"Evropa je poludela. SAD deluju u skladu sa svojim pragmatičnim interesima. Sami ne ratuju, nego zarađuju novac. Pokušavaju da unište viševekovnog neprijatelja. Što se tiče Evrope, za mene su oni zapanjujuća priča. Oni stalno dolivaju ulje na vatru i podstiču eskalaciju svojim odlukama“, rekao je Medvedev novinarima tokom posete Vijetnamu.

Medvedev smatra da bi ukrajinski konflikt mogao da potraje dugo, možda i decenijama.

"To je sukob koji će potrajati. Verovatno decenijama. To je nova realnost, novi uslovi života. Dok je tamo takva vlast, biće, na primer, tri godine primirja, dve godine sukoba i onda će se sve ponoviti. Potrebno je uništiti samu prirodu nacističke vlasti u Kijevu", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu