Dramatična situacija na tzv. Kosovu: "U toku je teror"

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da je situacija na tzv. Kosovu dramatična, kao što je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

14:50

Dramatična situacija na tzv. Kosovu:
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

On je kazao da Priština srlja u eskalaciju.

"Pre nekoliko minuta predsednik je izdao naredbu vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen. Vojska je započela svoje aktivnosti, ovo što Kurti radi nas vodi ka crvenim linijama, ovo više nije igra, ovo ugrožava bezbednost svih ljudi koji žive na ovim prostorima. Mi ćemo sprovesti naredbu vrhovnog komandanta i uraditi ono što se od Vojske Srbije očekuje."

"Vojska se razmešta na pozicije ka administrativnoj liniji trenutno. Od jutros je sve krenulo po zlu. Aleksandar Vučić je upozoravao da se Kurti neće zaustaviti, nego će nastaviti sa akcijama. To što neko nosi neku "uniformu" ne znači da ne sprovodi teror. U toku je pokušaj zauzimanja svih opština severa Kosova od strane nelegalnih organa uz asistenciju njihove policije a sve uz blagu reakciju Kfora, Euleksa i međunarodne zajednice", istakao je ministar Vučević za RTS.

Kako je dodao, sada je trenutak da se i Kfor i Euleks pokažu i da spreče nasilje.

"Ne trebaju nam fraze i objave već da vidimo šta možete da uradite da sprečite eskalaciju. Mi ne uželimo eksalaciju, ali nas Kurti vodi ka našim crvenim linijama. Nećemo dozvliti nikakvu novu Oluju i proterivanje naših građana", istakao je ministar.

Dodao je i da će Srbija pronaći načina da reaguje najpre politički, ali ne isključuje i druge načine.

"Ali, nećemo to dozvoliti. U stalnoj smo komunikaciji sa međunarodnim predstavnicima, mi šaljemo vapaj da umire Kurtija i vrate ga zdravom razumu", poručio je ministar Miloš Vučević.

On je rekao da je crvena linija za Srbiju da neko krene da ubija i proteruje Srbe, kao i da im upada u stanove.

"To bi trebalo da bude crvena linija za ceo svet, za sve one koji nam sve vreme pričaju o ljudskim pravima", zaključio je on.

On je Srbima na tzv. Kosovu poručio da budu smireni.

"Poručujem da ne nasedaju na provokacije, na scenario u kom bi oni bili prikazani kao kriminalci. U toku je teror nad srpskom zajednicom. Važno je da budemo smireni, i da istovremeno branimo svoja prava i slobode", rekao je Vučević.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: