Vučić: Prvi napad na Kosovu i Metohiji – Srbija neće sedeti FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na skupu "Srbija nade" i tom prilikom govorio o svim događajima koji su se dogodili u poslednje vreme u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

19:00

Vučić: Prvi napad na Kosovu i Metohiji – Srbija neće sedeti FOTO/VIDEO
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg

Vučić je na sa mom početku pozdravljen aplauzom svih prisutnih.

"Beskrajno vam hvala što ste u ovolikom broju došli ispred Skupštine, i što vas kiša nije oterala. Sada ću da vas zamolim dragi prijatelji da svi spustite zastave i transparente. Pre bilo kakve reči, a spremao sam se za večeras, danas kao i svih prethodnih dana, mora da bude ćutanje. Za svu decu stradali u školi Vladislav Ribnikar, za čuvara Dragana, za decu iz Dubone i Malog Orašja. Za svaki život koji je na silu oduzet. Zato vas molim da minutom ćutanja odamo poštu svim stradalima".

Nakon Vučićevih reči, usledio je minut ćutanja za sve nastradale.

"Neka im je večna slava, Bog da im dušu prosti".

Kako je dodao, danas moramo da razgovaramo u tišini, i da pokušamo da čujemo i pitanja i odgovore.

"Svaku muku, nedoumicu, strah, sumnju. Dužni smo to deci koju smo izgubili, i svakom detetu koje treba da poraste. Od nas ovde zavisi gde i kako će rasti. Zato je najvažnije pitanje koje se čulo ono koje je postavila majka jedne ubijene devojčice: 'Čemu smo učili svoju decu, i čime ćemo ih učiti'. Hoćemo ih učiti podelama, ili zajedništvu. Hoće li sutra govoriti da su jedni elita, a drugi sendvičari? Da li će naša deca sutra znati da kažu dobar dan, hvala, molim. Ili će misliti da nema šta da se priča. Hoće li na ulici da se vrebaju, ili će umeti da se osmehnu i normalno jave. To su pitanja za nas o kojima retko govorimo", naglasio je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ima nekoliko vesti, i osvrnuo se na današnja dešavanja na KiM.

"Kao da su namerno čekali, da ljudi sa severa KiM dođu u Beograd, napadnute su opštinske zgrade. I na sve to ćutali su predstavnici Kvinte, a sada to osuđuju, kada su Albanci završili. Nismo imali težu krizu. Čim se završi ovaj skup, imaćemo sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, a plašim se mnogo toga lošeg", rekao je.

Zahvalio svima koji i dalje stoje na kiši. Vučić je kazao da su večeras govorili njegovi prijatelji, ali ono što je najvažnije jeste da samo snažna i jedinstvena Srbija može da izađe na kraj sa bezbroj problema.

"Imamo rat u Ukrajini, pritiske na naš narod na KiM, mnogo muka u Republici Srpskoj, i kada sve to imate u vidu, jasno je koliko je jedinstvo potrebno", rekao je Vučić i dodao da su posle tragedija donete najteže mere.

"Na današnji dan je prikupljeno 50.000 cevi i eksplozivnih sredstava. Zamislite koliko je života sačuvano. Uveli smo policajce u škole, ali još mnogo toga ćemo morati da preduzmemo. I to je naš posao".

Takođe, Vučić je istakao da su neki tragediju pokušali da zloupotrebe, ali da to nisu obični ljudi.

"Svi smo bili u šoku, svi smo hteli da doprinesemo i nešto da uradimo čime bismo pomogli u budućnosti. I zato svi oni koji su šetali prethodnih nedelja, najvećim delom su dobri i pristojni ljudi. One koje ne mogu da cenim su političari koji će ući u anale beščašća, koji su iskoristili tragediju. Oni ne zaslužuju ni vaše zvižduke, već samo prezir. A narod zaslužuje poštovanje", rekao je i dodao:

"Ja pozivam i te političare na razgovor i dijalog. Moja vrata su od sutra otvorena za svakoga od njih. Da rešavamo probleme u institucijama. Nisu auto-putevi mesto gde se problemi rešavaju. Mi njih ne mrzimo, čak ni njih koji će ući u anale beščašća. Ogromna je želja da uradimo nešto. Pa kažu da imamo rijalitije. Evo, ukinuli smo rijalitije, ali neće oni na svojim televizijama. I onda vidite svo licemerje. Sve vreme su imali jednu želju: 'Kako da sruše mene i Vladu Srbije. Ništa njih nije interesovalo, ni deca niti Srbija, ni Kosovo i Metohija'. Ja im poručujem jednu stvar: 'Pozivam vas na dijalog, ali prelaznih vlada neće biti, vlast će se birati na izborima'".

Vučić je rekao da je ponosan na samostalnu i nezavisnu politiku koju Srbija vodi.

"Ponosan sam što kod nas ne upravljaju ni ambasadori ni druge zemlje. Ovom zemljom upravlja narod, i sami donosimo svoje odluke. I kome uvodimo sankcije, i kome nećemo. Tako se ponaša odgovorna država, a mi smo država Srbija".

Osvrnuo se i na strašne napade i na crkvu.

"Ne sme to da se dešava, iako niste vernici. Ne sme da se ruši jedan od stubova države, i tome moramo da stanemo na kraj i da se suprotstavimo".

Još jednom je istakao da je pred nama težak period, i da nemamo kud.

"Ništa loše nismo nikome učinili, i pritisnuti uz zid nemamo kuda nego da branimo svoju zemlju i narod. Boriću se za svaki sekund mira da duže traje. Ali prvi napad na Srbe, nećemo sedeti skrštenih ljudi. Nećete proterati Srbe"kazao je predsednik.

Vučić je podsetio i na ubistvo u Priboju, kada je policajac Srbin ubio Bošnjaka.

"Dok sam predsednik, radiću sve da se to nikada više ne ponovi. U istoj zemlji živimo, jednako smo bogati i siromašni, i to više nikada ne sme da se ponovi. Srbija mora da bude sigurna za sve, ma koje vere i nacije bili", istakao je Vučić.
Vučić je kazao da je 11 godina verno i odano služio državi i narodu.

"Možda čak i vernije i odanije nego što neki od vas znaju. 11 godina sam i na čelu SNS. Divne stranke, stranke dobrih domaćina koji su promenili Srbiju. Zemlju u kojoj su penzije sa 200 evra skočile na 450 evra. Pobeđivali smo na svim izborima, i zato što nikada nisu imali politiku, i kako da na silu dođu na vlast. Ovo je poslednje veče da vam se obraćam kao predsednik SNS".

Vučić se zahvalio svima, i kazao je da je siguran da nikada nije govorio pred većim brojem ljudi.

Istakao je da niko ne može da promeni činjenicu da je narod uvek uz svoju državu.

Predsednik se još jednom zahvalio svima sa kojima je sarađivao u stranci, i zato što nikada nisu dozvoliti da mrze.

Vučić se zahvalio za ljubav i podršku, i za sve ove godine.

"Nastavite da pobeđujete, ja ću da pomognem uvek. Znaćemo da napravimo najbolji ambijent za našu decu. Beskrajno vam hvala, i ne mogu da vam opišem koliko vas volim. Nemam reči kojima bih to rekao, ne umem to da iskažem. Takvu podršku niko u Srbiji nije imao. Želim vam srećan povratak kućama, bilo da je to Zemun, Bosilegrad, ili bilo koji grad. I ponosan sam na to što nikakvih incidenata nije bilo".

"Beskrajno vas volim, neka živi Srbija", rekao je na kraju obraćanja.
Plato ispred Skupštine Srbije je bio prepun građana, kao i Pionirski park, Trg Nikole Pašića, Bulevar kralja Aleksandra i sve okolne ulice.

Na skupu su je bila i premijerka Ana Brnabić kao i ministri u Vladi Srbije.

Podsetimo, građani iz cele Srbije danas su stigli u Beograd, kako bi prisustvovali skupu, a prva slika od jutros stigla je od oko 600 rudara i radnika Kombinata "Trepča", koji su još noćas krenuli put Beograda.

Takođe, podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve građane da dođu u Beograd, i da pruže podršku slobodarskoj politici jedinstva i samostalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: