"Ukrajina će nestati"

Ukrajina će kao država neizbežno nestati, ali to se može odvijati prema različitim scenarijima, smatra zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 25.05.2023.

21:59

Foto: Profimedia

Medvedev je na Telegramu opisao nekoliko mogućih scenarija kako će Ukrajina nestati kao i koliki je rizik od obnavljanja sukoba u Evropi i svetu.

"To će zavisiti od toga kojim će putem krenuti proces raspadanja te umiruće države usled izgubljenog vojnog sukoba. Postoje dva puta – ili put relativno spore erozije ukrajinske državnosti sa postepenim gubitkom preostalih elemenata državnog suvereniteta, ili put momentalnog kolapsa uz istovremeno poništavanje svih znakova državnosti", rekao je Medvedev.

U svakom slučaju, posle takvog kolapsa verovatna su tri scenarija, smatra on.

"Zapadne teritorije Ukrajine pridružuju se nizu zemalja Evropske unije. Narod centralnih i nekih drugih ukrajinskih oblasti u okviru člana 1 Povelje UN odmah proglašavaju samoopredeljenje ulaskom u sastav Rusije. Njihov zahtev se uvažava i sukob se završava sa dovoljnim garancijama da se neće nastaviti u dugoročnoj perspektivi", napisao je Medvedev.

Kako je dodao, to je scenario koji je potreban Rusiji.

Drugi scenario je da "Ukrajina nestane nakon završetka specijalne vojne operacije u procesu njene podele između Rusije i niza država EU".

"Formira se ukrajinska Vlada u egzilu u nekoj evropskoj zemlji. Sukob se završava sa razumnim garancijama da se neće nastaviti u bliskoj budućnosti, ali uz nastavak terorističkih aktivnosti ukrajinskih nacista koji će biti rasejani po državama EU koje će dobiti teritoriju zapadne Ukrajine. Rizik od obnavljanja sukoba ili njegove eskalacije u svetski rat u ovom slučaju može se smatrati umerenim", kazao je Medvedev.

Kako je dodao, treći scenario je i prelazak zapadnog dela Ukrajine pod kontrolu niza zemalja EU nakon raspada zemlje i ulazak preostale teritorije u NATO. Po rečima Medvedeva, u tom slučaju oružani sukob bi eskalirao u trajni konflikt i postojala bi opasnost od trećeg svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: