Hoće li Erdogan "pasti"? Prokurdske stranke podržale njegovog protivkandidata

Turske prokurdske stranke pružile su danas podršku opozicionom kandidatu Kemalu Kiličdarogluu u drugom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Predstavnici Narodne demokratske partije i njenog saveznika Zelene levice poručili su da žele da dođe do promene nakon drugog kruga izbora, ali nisu naveli Kiličdarogluovo ime, prenosi Rojters.

Kopredsedavajuća HDP-a Pervin Buldan rekla je da će glasati za okončanje Erdoganovog "režima jednog čoveka".

"Čudni režim koji su stvorili Erdogan i njegovi partneri uzrok su društvenih problema sa kojima se suočavamo. Ono o čemu će se glasati 28. maja jeste da li će se ovaj nakaradni režim nastaviti ili ne", rekla je ona. Buldan je takođe kritikovala retoriku tokom predizborne kampanje u kojoj se migranti koriste u političke svrhe.

"Problem izbeglica i migranata može se rešiti samo snažnom borbom za mir i protiv rata", rekla je opoziciona političarka. Kopredsedavajući HDP-a Mithat Sančar pozvao je ljude koji nisu glasali u prvom krugu, da izađu na izbore u drugom krugu kako bi zbacili Erdogana sa vlasti.

U prvom krugu predsedničkih izbora, Erdogan je osvojio 49,2 odsto glasova, dok je Kiličdaroglu dobio podrški 45,07 odsto birača.

Drugi krug biće održan u nedelju, 28. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu