Pao Bahmut? "Potpuno je zauzet"; Ukrajinci se hitno oglasili

Ruske snage su danas u potpunosti uspostavile kontrolu nad Bahmutom, izjavio je Jevgenij Prigožin.

Izvor: Blic
Podeli
Tanjug/AP Photo/Libkos, File
Tanjug/AP Photo/Libkos, File

"Popodne 20. maja, Bahmut, poslednji deo takozvane višespratnice Samolet, potpuno je zauzet", rekao je vlasnik i osnivač ruske vojne plaćeničke grupe Vagner, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Vagner će od 25. maja početi da povlači svoje jedinice na odmor i preobuku, a pripadnici ove grupe će takođe stvoriti "neophodne linije odbrane".

Kontrola nad gradom biće preneta na Ministarstvo odbrane, precizirao je Prigožin.

On je zahvalio generalima Sergeju Surovikinu i Mihailu Mizincevu koji su "omogućili izvođenje ove teške operacije".

Posebno je zahvalio Putinu što im je, kako je rekao, "dao priliku i visoku čast da branimo svoju otadžbinu".

Jedna pripadnik Vagnera rekao je za RIA Novosti da su jurišni odredi izašli na put ka selu Ivanovskoje pod kontrolom Kijeva, koje je postalo „finiš“ u bitkama za Bahmut.

Njegov kolega je takođe rekao da su tokom proteklog dana ruske snage zauzele delove na periferiji grada, primoravši ukrajinske snage da se povuku iz svojih uporišta.

Bahmut se nalazi u Donjeckoj oblasti, severno od grada Gorlovke. To je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu, zbog čega se već mesecima vode žestoke borbe.

Ukrajinci demantovali

Ukrajinska vojska demantovala je danas da je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" preuzela potpunu kontrolu nad gradom Bahmutom i saopštila da njene trupe tamo nastavljaju borbu.

"To nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu", izjavio je za Rojters portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatji nakon što je vođa "Vagnera", Jevgenij Prigožin objavio da je nad ukrajinskim gradom Bahmutom postignuta potpuna kontrola.

Prigožin je ove tvrdnje izneo u videu u kojem se pojavio u uniformi ispred boraca koji drže ruske zastave i obeležja Vagnera.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu