FT: Srbiji je "priprećeno": Vraćamo vam vize...

EU je, navodno, upozorila Srbiju da postoji mogućnost suspendovanja bezviznog režima, ukoliko se ne obustavi izdavanje pasoša Rusima.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Adam Radosavljević/Shutterstock
Foto: Adam Radosavljević/Shutterstock

Kako piše Fajnenšel tajms, čije delove teksta prenosi Raša tudej Balkan, sporan je nacrtu zakona koji je Vlada u Beogradu predstavila u aprilu i po kom bi jedna godina privremenog boravka bila dovoljna da se izda srpski pasoš stranim državljanima koji rade u lokalnim kompanijama ili su samozaposleni.

Stranci trenutno moraju da žive u Srbiji najmanje pet godina, pre nego što podnesu zahtev za državljanstvo.

Međutim, Evropska komisija je upozorila da nadgleda bezvizni režim sa Srbijom "kako bi sprečila i ublažila moguće bezbednosne rizike za EU".

"U slučaju da se smatra da davanje državljanstva prema šemama investitorskog državljanstva predstavlja povećan rizik za unutrašnju bezbednost i javnu politiku država članica, slobodni vizni režim može biti suspendovan", navodi se u saopštenju Komisije dostavljenom "Fajnenšel tajmsu".

Dodaje se da su prošle godine date "jasne preporuke" Beogradu da "ukine ili se uzdrži od usvajanja šema investitorskog državljanstva".

"Fajnenšel tajms" konstatuje da je tokom protekle godine Brisel bezuspešno pokušavao da izvrši pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji, zabrani direktne letove iz zemlje u Rusiju i ne pruži utočiše ruskim kompanijama i pojedincima koji žele da izbegnu zapadne zabrane putovanja i zamrzavanje imovine.

List se poziva i na reči neimenovanog savetnika Vlade Srbije da je nacrt zakona za lakše i brže dobijanje državljanstva samo predlog koji nije prihvaćen, te da je njegova funkcija bila u službi privlačenja visokokvalifikovanih radnika kako bi se podstakla privreda Srbije.

Imajući u vidu da je vest o mogućim zakonskim promenama za dobijanje srpskog pasoša odjeknula na društvenim mrežama na ruskom govornom području poslednjih nekoliko nedelja, list ističe da se očekuje novi talas ruskih emigranata koji žele da se presele u Srbiju, ne bi li se potom preselili u druge evropske gradove.

List predviđa i da će Vlada Srbije verovatno povući predlog zbog pritiska EU budući da je bili potrebno mnogo truda da se postigne liberalizacija viznog režima 2009. godine.

Istovremeno, vlada će najverovatnije tražiti da se produže boravišne dozvole za oko 200.000 Rusa koji su stigli u zemlju od februara 2022. godine, preneo je portal Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu