Strepnja u hrvatskim školama? "Razgovarajte sa njima o Beogradu"

Hrvatski ministar obrazovanja Radovan Fuhs poslao je upravnicima škola u Hrvatskoj pismo i pozvao da ulože napore u razgovor sa učenicima o slučaju u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 05.05.2023.

14:49

Strepnja u hrvatskim školama?
EPA PHOTO EPA/TOM DUBRAVEC/fob

Fuhs je pozvao upravnike da organiziraju sastanke u školi, da više pažnje posvete i roditeljima i da većim angažmanom još jednom svim učenicima pojasne da su škole mesto nulte tolerancije na nasilje.

"U ponedeljak organizujte okupljanje sve dece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka. Razgovarajte s njima o događaju u Beogradu, tragediji koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. Organizujte da u svakom razrednom odjenju razredni starešina, stručni saradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovaraju s učenicima o događaju u Beogradu, o tome šta su sve učenici saznali i na koje su načine primili informacije, šta ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osećanja je to u njima probudilo; potrebno je jasno osuditi taj događaj, tako da osmislite i izradite razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima", poručio je školama ministar Fuhs.

U svom pismu je pozvao i sve upravnike svih škola da organizuju edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, uključe stručnjake Zavoda za javno zdravstvo (lekare školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i vanbolničko lečenje zavisnosti) i druge stručnjake, uključujući radnike MUP-a.

"Edukacije su posebno potrebne u odeljenjima u kojima primećujete bilo koje oblike nasilničkog ponašanja uključujući onlajn nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka, ali i u odeljenjima u kojima primećujete upotrebu energetskih pića ili sumnjate na upotrebu alkohola i drugih sredstava zavisnosti", istaknuo je Fuhs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: