"Predložio sam vraćanje smrtne kazne"; Vučić odgovorio da li se uvodi vanredno stanje

Predsednik Srbije tokom vanrednog obraćanja javnosti nakon ubistava u školi na Vračaru i u Mladenovcu, rekao da je predložio da se vrati smrtna kazna.

Izvor: B92

Petak, 05.05.2023.

11:18

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bg

On je istakao da je to zatražio od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, dodajući da je on nekada bio protiv takve vrste krivičnog kažnjavanja.

"Da vam kažem, ja sam jutros predložio predsednici Vlade da vratimo smrtnu kaznu, ali ona i Vlada su protiv, zbog toga što bismo bili jedini uz Belorusiju koji bismo imali smrtnu kaznu u Evropi i to ne možemo po nekim opet tim pametnim konvencijama, i ja sam nekada bio protiv smrtne kazne, gorko se kajem što sam imao takav politički stav", istakao je Vučić.

Upitan da li će biti uvedeno vanredno stanje, on je rekao da neće. "Neće biti uvedeno vanredno stanje. Nije nam potrebno vanredno stanje da radimo svoj posao", rekao je Vučić i objasnio: "Narednih 13, do 15 dana viđaćete veći broj pripadnikaq MUP-a po ulicama jer je to taj kritičan period, što su pokazale američke studije."

Nakon tog perioda, prema njegovim rečima, vraćamo se normalnom životu, "ali nećemo zaboraviti strašne žrtve koje su podnete, ali ćemo da se promenimo". "Ne treba nam oružje, trebaju nam živa, a ne mrtva deca", zaključio je on.

Podsetimo, U.B. je u krvavom piru u selima nedaleko od Mladenovca ubio najmanje osam ljudi, a ranio 14.

U.B. je osumnjičen je da je oko 23 časa, posle svađe sa prijateljima u školskom dvorištu u mestu Dubona, otišao kući, uzeo kalašnjikov i zapucao.

Nakon ranjavanja većeg broja ljudi, seo je u automobil, i započeo krvavi pir po okolnim mestima.

Ovaj masakr dogodio se samo dan nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu gde je Kosta Kecmanović ubio osam učenika i čuvara, a ranio njih šest i nastavnicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: