"Šaljemo tri ključne poruke Srbiji"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izjavio, posle usvajanja njegovog izveštaja o Srbiji za 2022. godinu, da EP šalje tri ključne političke poruke Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/goja1
Ilustracija: Shutterstock/goja1

Pre svega, jedna od bitnih tema, rekao je Vladimir Bilčik, jeste i pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog mora da se nastavi i ohrabrujemo partnere iz Srbije da zaista rade na normalizaciji odnosa sa Prištinom", rekao je on.

"Dijalog je napravio važne korake poslednjih nedelja i meseci, koje smo veoma pratili blisko i naravno postoje neki ohrabrujući znaci", rekao je Bilčik i dodao da će implementacija veoma pažljivo da se prati jer to može da bude veliko dostignuće, ne samo za evropski put Srbije već i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Poručio je da su bilo kakvi napadi na Srbe na Kosovu neprihvatljivi.

"Jasno ističemo u izveštaju da mora da postoji dobra volja svih strana da se radi na ključnim pitanjima, uključujući ključno pitanje za Beograd, a to je puna implementacija posvećenosti formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ovo su ključne oblasti u izveštaju", zaključio je Bilčik.

Bilčik: Plenarna debata o Srbiji u EP 9. maja, glasanje dan kasnije

Poručio je da, ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekuju da se uskladi sa spoljnom bezbednosnom politikom EU, da uvede sankcije Rusiji i da nastavi sa domaćim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

"Glavna poruka je da pre svega pozdravljamo činjenicu da je Srbija sprovela parlamentarne izbore 2022. godine i da su svi učestvovali na ovim izborima. Mi smo pozdravili povratak srpske opozicije u Narodnu skupštinu", rekao je Bilčik.

U isto vreme, rekao je on, izveštaj je kritičan u vezi sa nizom tačaka, uključujući kampanju koja je održana 2022. godine, a ima još mnogo toga da se uradi kada je u pitanju kvalitet demokratskih procesa u Srbiji i demokratije kao takve.

Kako je rekao, raduje što postoji snažna podrška ne samo u EP, već i u srpskoj politici o procesu dijaloga zajedno sa Evropskim parlamentom i najavio da će u narednim nedeljama da se pokrene prva prava runda ovog dijaloga.

"Ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekujemo da Srbija radi sa nama i uskladiće se sa nama kada su u pitanju naši spoljni odnosi, posebno kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu", rekao je Bilčik.

Objasnio je da je stopa usklađenosti sa spoljnim odnosima EU bila veoma niska 2022. godine, ispod 50 odsto i dodao da se nada da to može da se promeni.
Poziva Srbiju da se uskladi sa restriktivnim merama EU kada su u pitanju sankcije Rusiji.

"Želimo da Srbija bude uz nas jer je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije usaglasila sa stavovima EU kada je u pitanju ruska agresija. To bi mogla da bude velika promena u igri kada je u pitanju napredak u procesu pridruživanja", poručio je Bilčik.

Pozvao je Srbiju da nastavi domaće reforme, posebno u oblasti vladavine prava i rekao da izveštaj jasno pozdravlja ustavne promene u kojima se radi o reformi pravosudnog sistema, i da je ključno da se to sprovede u potpunosti i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

"Šaljemo snažnu poruku institucijama, posebno novom ministru za evropske integracije, da se ojačaju i da zaista marljivo rade na svim političkim i tehničkim pitanjima koja se tiču usvajanja važnih reformi u Srbiji na putu ka EU", rekao je on i dodao da demokratija, vladavina prava, sloboda medija ostaju ključna pitanja.

Ocenio je da su napadi na novinare neprihvatljivi i da je kvalitetan medijski pluralizam ključan.

Rekao je da su pregovori o izveštaju bili veoma intenzivni, ali da se nada da je to dobar signal da izveštaj može da dobije snažnu podršku u plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja je zakazana za maj u Strazburu.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih".

Izveštaj nije pravno obavezujući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu