Petković: Na izborima na severu KiM glasalo 13 Srba; Kurtijev fijasko VIDEO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković održao je konferencijau i saopštio preliminarne rezultate izbora na severu KiM.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

"Na osnovu pouzdanih podataka koje posedujemo, saopštio bih rezultate. Izbori su bili antidemokratski, održavali su se u kontejnerima, čuvala ih je policija, pokušali su da nateraju srpski nardo da izađe na izbore", rekao je.

"Od ukupnog broja upisanih birača na severu KiM, dakle od 45.095 birača glasalo je 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, što je 0,029 upisanih srpskih birača na severu KiM", rekao je Petković i dodao:

"Dakle, 3,47 odsto glasova. Kada ih uporedimo sa 2021. godinom videćemo da je te godine za Srpsku listu glasalo 10,833 birača, bilo je tada 1,056 albanskih glasova. Ukupan broj sprskih glasova 2021. godine bio je 28.095, dok je bilo 2.015 Albanaca. Sada je glasalo 1566 lica, a 499 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, što znači da nisu samo Srbi bojkotovali izbore."

Kako je rekao, pobednik ovih izbora je srpski narod na KiM koji se bori za opstanak. Petković je dodao da srpski narod ne želi da izađe na ove "izbore" jer se mnogo toga desilo što je uticalo na njihov opstanak i kada je reč o formiranju ZSO i zaustavljanje registracija sa KM oznakama, kao i hapšenje Srba od strane kosovske policije.

On je rekao da je dan izbora protekao mirno i da nije bilo incidenata uprkos najavama tzv. prištinskih vlasti.

"Kurti je želeo da natera Srbe da glasaju u kontejnerima, a ispostavilo se da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Što više Priština želi da porobi srpski narod, jača njihova želja za borbu. Samo 13 lica srpske nacionalnosti izašlo je na izbore, ceo narod se ujedinio i bojkotovao i time pružio podršku Aleksandru Vučiću. Pokazalo se da su srpski narod i Srpska lista jedno", naglasio je Petković.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da to predstavlja "potpuni fijasko" premijera i predsednice privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, koji su pozivali na ove izbore "sa namerom da okupiraju sever".

On je objasnio da je bez Srba i Beograda nemoguća normalizacija odnosa, a ona mora da bude u skladu sa svim prethodno dogovorenim sporazumima, traži se samo ono što je potpisano.

"Sadašnji rezultat je pokazao da Srbi na KiM žele Zajednicu srpskih opština, veruju Vučiću i gledaju u pravcu Beograda", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu