Počelo podnošenje tužbi zbog oštećenja vakcinama protiv koronavirusa

U Nemačkoj je podneseno 185 građanskih tužbi protiv proizvođača vakcina protiv korone, poput Bionteka.

Izvor: DW
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Podnosioci tužbi tvrde da su oštećeni vakcinacijom. Uskoro počinje prvi sudski proces.

Prema podacima advokata, širom Nemačke je podneseno najmanje 185 građanskih tužbi zbog navodne štete uzrokovane vakcinacijom protiv koronavirusa.

Dve advokatske kancelarije u Diseldorfu i Vizbadenu, prema njihovim izjavama, zastupaju 135, odnosno 50 tih predmeta. Tužbe su podnesene protiv četiri glavna proizvođača vakcina protiv koronavirusa: Bionteka, Moderne, Astra Zeneke i kompanije Džonson i Džonson.

Ključna je veza između vakcinacije i oštećenja

Svaka slučaj mora da se obrađuje pojedinačno ili će uslediti nagodba.

U svim tim tužbama je ključno pitanje uzročno-posledične veze: postoji li veza između vakcinacije i štete? Prema mišljenju pravnika i medicinara, o ovom pitanju će na kraju odlučiti veštaci.

Diseldorfski advokat Tobijas Ulbrih očekuje "bitku sudskih veštaka". Ako sudovi odmah na početku ne donesu "presudu koja će zastrašiti" podnosioce tužbi, rekao je on novinskoj agenciji DPA.

Uskoro prvo suđenje

Prvo suđenje bi verovatno trebalo da počne 28. aprila u Okružnom sudu u Frankfurtu. Na optuženičkoj klupi će se naći proizvođač vakcina Biontek iz Majnca.

Tužiteljika je žena koja tvrdi da je pretrpela oštećenje srca kao posledicu vakcinacije protiv kovida 19. Žena, koja se, prema rečima njenog advokata, i sama bavi medicinskom profesijom, želi da ostane anonimna.

Biontek: Pažljivo proveriti svaki slučaj

Iz Bionteka naglašavaju da "do sada ni u jednom od slučajeva koje su ispitali nije dokazana uzročna veza između opisanih zdravstvenih oštećenja i vakcinacije njihovom vakcinom kominarti".

"Svoju odgovornost kao proizvođača vakcina shvatamo veoma ozbiljno", rekla je portparolka ove firme. Pažljivo se ispituje svaki slučaj u kojem su podnesene tužbe protiv te kompanije, preduslov je, međutim, da advokati dostave dovoljno dokumenata.

"Kada procenjujemo slučaj, da bismo ocenili postoji li uzročno-posledična veza ili ne, možemo da se oslonimo isključivo na medicinske činjenice. Nažalost, upravo toga veoma često nema."

Odgovornost snosi onaj ko je napravio grešku

Za vakcine protiv koronavirusa principijelno važe ista pravila o odgovornosti kao i za druge lekove, prema nemačkom Zakonu o lekovima ili Zakonu o odgovornosti za proizvode.

Proizvođač se može smatrati odgovornim ako postoji greška u samom proizvodu. Ali, ako je na primer došlo do greške u davanju leka, onda je odgovorna osoba koja je vršila vakcinaciju.

Mnogo upita – malo tužbi

Advokatska kancelarija iz Diseldorfa, kako je navedeno, imala je oko 3.000 upita, koji su rezultirali sa 810 mandata, a od toga je njih 135 rezultiralo tužbama.

Iz advokatske kancelarije iz Vizbadena kažu da su imali 850 mandata i 50 tužbi. I ova advokatska kancelarija je odbacila stotine slučajeva, ocenivši da nemaju šanse na sudu.

Prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, ove dve advokatske kancelarije zastupaju većinu onih koji su spremni da podnesu tužbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu