Fon der Lajen i Makron putuju u Kinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, zajedno s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, sledeće sedmice odlazi u posetu Kini.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.04.2023.

12:35

Fon der Lajen i Makron putuju u Kinu
Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Fon der Lajen je u govoru u četvrtak u Briselu istakla da EU treba da uravnoteži odnose s Kinom.

“Naši su odnosi neuravnoteženi i pod sve većim uticajem distorzija koje izaziva kineski sistem državnog kapitalizma", rekla je fon der Lajen.

“Stoga moramo ponovo da uravnotežimo te odnose utemeljene na transparentnosti, predvidljivosti i reciprocitetu", kazala je predsednica EK, prenose agencije.

Ona je upozorila Kinu da će njen pristup prema ruskoj agresiji na Ukrajinu uveliko odrediti odnose između Pekinga i Brisela.

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da EU razgovara s Kinom “jednoglasno” i da ubedi Peking da ne snabdeva oružjem Rusiju za rat protiv Ukrajine.

Rojters navodi da ova poseta dolazi u trenutku kada Makron pokušava da balansira između svojih državničkih ambicija na globalnom nivou, i borbe da obuzda proteste protiv reforme penzija kod kuće.

Usred pogoršanja odnosa između Vašingtona i Pekinga, koji su dostigli vrhunac prošlog meseca nakon što su SAD oborile kineski balon koji je leteo iznad njene teritorije, Evropa pokušava da pronađe sopstveno mesto u takvim novonastalim okolnostima, ocenjuje agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: