Ruski presretači dobijaju R-74M: Gađa ciljeve pod ekstremnijim uglovima i u zadnjoj hemisferi VIDEO

Prema izvoru bliskom ruskom vojnom resoru, svi ruski borbeni presretači MiG-31BM naoružani su najnovijim raketama vazduh-vazduh kratkog dometa R-74M.

Izvor: Izvestia/M.S.
Podeli
Foto: Shutterstok/aarrows
Foto: Shutterstok/aarrows

Napominje se da su sa raketom R-74M presretači dobili proširene mogućnosti u pogledu dometa ugla lansiranja i sada je pogađaju vazdušne ciljeve čak i u zadnjoj hemisferi po principu "ispali i zaboravi".

Raketa kompenzuje lošu manevarsku sposobnost MiG-31BM dozvoljavajući mu da gađa ciljeve pod ekstremnijim uglovima.

Prema rečima programera, Specijalnog dizajnerskog i tehnološkog biroa NPO Kurganpribor, nova modifikacija rakete R-74M ima motor na čvrsto gorivo sa vektorom potiska koji se može okretati, što joj obezbeđuje neverovatnu manevarsku sposobnost i maksimalni domet pogađanja cilja do 40 km.

Glava za navođenje je sposobna da detektuje ciljeve u sektoru od 120°, a GOS koordinator može da odstupi 75° od neutralnog položaja. U letu, projektil može dramatično promeniti pravac, pa čak i cilj, zbog upotrebe naprednijeg tragača.

Odnosno, sada su svi visinski presretači MiG-31BM dobili priliku za blisku borbu sa takvim ciljevima kao što su manevarski lovci, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete. Takođe, imaju mogućnost pogađanja ovih ciljeva bez promene ugla napada.

Prema tehničkim karakteristikama, raketa R-74M može da pogađa ciljeve na visini od 20 metara do 20 kilometara i ima povećanu zaštitu od raznih vrsti elektronskih zamki, što je danas važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu