Petković: Kurtiju odgovaraju incidenti na KiM da ne bi formirao ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u obraćanju medijima istakao je da premijer Kosova Aljbin Kurti ne želi dijalog sa Srbijom.

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2023.

11:15

Petković: Kurtiju odgovaraju incidenti na KiM da ne bi formirao ZSO
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ bs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti nakon što je Kosovska policija juče na severu Kosova uhapsila Srbina pod sumnjom da je zapalio automobile i ranije napao policiju vatrenim oružjem.

Petković je započeo obraćanje govoreći o formiranju ZSO i politici Prištine.

"Jasno je das provokativnim ponašanjem, nasilnim delovanjem Kosovske policije i Priština i Aljbin Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog. Aljbin Kurti pokušava da pronađe prostor da pobegne od ZSO, zato su mu potrebne krize, jer onda nema dijaloga,“ rekao je Petković.

On je naglasio da su nasilje incidenti izraženi posebno u četiri opštine na svereu Kosova, podsećajući na sve napade i hapšenja Srba na severu, kao i na poslednje hašenje Milovana Božovića.

Petković je naglasio da je obaveza Prištine da formira ZSO i da ih na to obavezuju svi dosadašnji sporazumi između Beograda i Prištine.

"Jasno je da ljudi ne žele da razgovaraju ni o čemu, Kurti traži način da izazove incidente koji bi pokrenuli neodmerenu reakciju Srba, kako bi izbegao svoje obaveze", rekao je Petković.

Petković je posebno podvukao da Kurti koristi tablice kako bi nanaeo štetu i provocirao srpsku zajednicu, iako je dogovoreno da primena tablica sa KM oznakom nemaju rok do kada veže, odnosno da su tablice sa stikerima važeće sve dok ne dođe do trajnog rešenja.

"Mi ćemo ostati uz svoj narod na KiM", poručio je Petković.

Naglasio je da su svi ovi incidenti i napadi alarm za međunarodnu zajednicu i upozorenje da oni moraju da reaguju i uključe se u odbranu prava Srba na Kosovu.

Petković je naveo da je od dolaska Kurtija na vlast bilo 309 incidenata.

Zaključio je da ZSO jedino rešenje da se sačuva srpski narod na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: