"Kurti u pomoć zove svog privatnog Srbina"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković oglasio se povodom izjave Nenada Rašića o "de fakto priznanju" KiM od strane Srbije.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.04.2023.

13:16

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIÆ/ bg

Petković je rekao da o stepenu nervoze Aljbina Kurtija nakon razgovora u Ohridu jasno govori to što u pomoć svakodnevno mora da zove svog privatnog Srbina Rašića, kako bi "prosipao besmislice i anestezirao javno mnjenje".

"Iracionalni strah Kurtija od Zajednice srpskih opština on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o "de fakto priznanju" od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera", saopštio je Petković.

On je naglasio da je "Beograd jasno da jasnije ne može biti i pregovaračima Prištine i međunarodnim posrednicima predočio svoje crvene linije, kojim se upravo na suštinski način pitanje odnosa Beograda prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti "Kosova" ostavlja izvan jednačine o normalizaciji odnosa".

"Spremni smo da nastavimo da u civilizovanom dijalogu iskreno radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, međutim jasne granice naše konstruktivnosti i dobre volje postoje, i one su jasno definisane. Beograd neće pristati na članstvo takozvanog "Kosova" u Ujedinjenim nacijama, niti će prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, a Zajednica srpskih opština, mora biti formirana na način kako je definisana u dosadašnjem toku dijaloga - i to je svima jasno stavljeno do znanja", istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže i da se postavlja pitanje zašto Kurtiju i Rašiću normalizacija odnosa nije dovoljna, i zašto neprestano moraju da insistiraju na temi koja nas nepomirljivo razdvaja, umesto na stvarima koje treba da pomognu u obnavljanju porušenih mostova između srpskog i albanskog naroda.

"Odgovor bi mogao biti da njih normalizacija odnosa i ne zanima, i da ih nikada suštinski nije ni zanimala, već ih samo zanima poniženje Srbije i srpskog naroda, što predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti ni Prištini, ni onima koji pokušavaju da na temi Kosova i Metohije oslabe Srbiju", rekao je Petković.

Zašto je Rašić pristao da učestvuje u toj igri, a protiv sopstvenog naroda, jeste pitanje na koje ćemo jednoga dana imati odgovor, a u međuvremenu, kako kaže Petković, nažalost ćemo nastaviti da svedočimo budalaštinama koje Rašić čini i izgovara.

Rašić je u intervjuu za Novu naveo da u drugoj tački sporazuma Beograda i Prištine piše da su "sva dokumenta priznata" i tvrdi da to znači de fakto priznanje tzv. Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: