Nikad hladniji april pred nama?

Neobično hladan početak aprila u Srbiji mnoge je iznenadio, a kako meteorolozi najavljuju to nije sve. U narednim danima očekuje se hladno vreme, pa čak i sneg.

Izvor: Blic

Subota, 01.04.2023.

18:00

Nikad hladniji april pred nama?
Foto: Profimedia

Kako je najavljeno, osim na planinama gde će lokalno sneg biti obilan, pojava snega na tlu je moguća i u nizijama, odnosno i u mnogim gradovima, među njima i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi najavljuje da bi sve do oko 7. aprila moglo da se zadrži relativno hladno uz manji porast temperature.

"U nedelju 2. aprila očekuje se prolazno razvedravanje uz dosta sunca i ređu pojavu prolazne kiše ili pljuska. Vetar će u početku biti uglavnom slab, zapadni, a posle podne i uveče u okretanju na severozapadni i u pojačanju. Krajem dana na severu i zapadu dolazi do jačeg naoblačenja, ponegde uz slabu kišu. Dnevni maksimum biće od +12 do +20 stepeni Celzijusa", kaže Čubrilo za Blic.

Kiša u nizijama

Meteorolog objašnjava da će se u ponedeljak preko nas po "istočnoj periferiji anticiklona, sa jezgrom nad središnjom Evropom", spuštati veća količina hladnog vazduha, dok će nad Tirenskim morem uslediti "sekundarna ciklogeneza".

"Kao posledica toga, krajem dana će jače naoblačenje uz padavine zahvatiti južni i deo srednjeg Jadrana, Crnu Goru, južnu, jugoistočnu, istočnu, zatim i deo središnje Srbije kao i istok Bosne i Hercegovine. U nizijama će u početku biti kiše, dok će iznad 700 metara nadmorske visine pasti susnežica i sneg. U toku dana uz dalje zahlađenje snežna granica biće u padu na oko 500 metara nadmorske visine, a zatim i niže od toga", kaže Čubrilo za Blic.

Sa jačanjem ciklona, čiji će se centar iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru, uslediće širenje njegovog uticaja i na ostali deo regiona.

Biće i snega

Marko Čubrilo kaže da za razliku od proteklih nekoliko dana kada su modeli padavinsku zonu zadržavali južnije od Vojvodine, novi proračuni većine modela šalju padavinsku zonu znatno severnije i zapadnije te bi padavine u utorak i sredu zahvatila celu Srbiju.

Kako će uslediti dalji upad hladnog vazduha temperature bi bile dovoljno niske za pojavu snega i to ne samo na planinama već u nizijama regiona i u koliko bi se jutarnje projekcije ostvarile značajan deo nizija regiona bi mogao imati rekordno visoke akumulacije snega za april, dok bi planinski deo Srbije, Crne Gore i delova Bosne i Hercegovine mogao akumulirati i do oko 20 cm snega.

Hladno sve do 10. aprila?

Maksimumi bi se kretali od 0 do +6 stepeni Celzijusa, a duvao bi jak i vrlo jak severni vetar.

"Videćemo kako će se simulacije ponašati do ponedeljka, ali trenutno postoji dosta jaka podrška za pojavu snega u nizijama regiona. Postepeno smirivanje vremena se očekuje od četvrtka kada bi se sneg u predelima ispod 700 metara nadmorske visine brzo otopio, dok bi ipak sve do oko 10. aprila ostalo hladnije od proseka uz povremenu pojavu padavina", najavio je Čubrilo.

Opasnost od nagomilavanja teškog snega

On još dodaje da je zbog znatno više oblaka u odnosu na protekle simulacije opasnost od jakog mraza sredinom nedelje smanjena posebno u nizijama, ali sa trenutnom projekcijama velika opasnost preti od nagomilavanja vlažnog, teškog, snega na već procvetalim granama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: