Rusija u SB UN: Agresivne namere Zapada zahtevaju uzvratne vojne mere

Želja Zapada da nanese Rusiji strateški poraz zahteva od Moskve da preduzme sve neophodne uzvratne korake uključujući vojne mere.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/PETER FOLEY
Ilustracija: EPA-EFE/PETER FOLEY

Ovo je izjavio stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN.

"U kontekstu otvoreno deklarisane želje NATO-a da nanese Rusiji strateški poraz, očigledno je da takve akcije zahtevaju od nas da preduzmemo sve potrebne uzvratne korake, između ostalog i u vojnoj sferi kako bi osigurali bezbednost Savezne Države Rusije i Belorusije. Upravo u tom pravcu i idu mere koje je najavio predsednik Rusije, a koje su toliko uplašile režim Vladimira Zelenskog i njegove zapadne sponzore. Ili ste ozbiljno računali na to da nećemo propisno odgovoriti na vaše provokativne agresivne akcije?", rekao je ruski diplomata.

Nebenzja je istakao da odluka Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji ne krši međunarodne obaveze prema ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin jasno je istakao da mi ne predajemo nuklearno oružje. Reč je o raspoređivanju operativno-taktičkog raketnog sistema 'iskander M' u Belorusiji, opremanju aviona beloruskih vazduhoplovnih snaga i obučavanju posade, izgradnji specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije koje će se, naglašavam, biti pod kontrolom Rusije", objasnio je ruski diplomata.

On je podsetio da je Rusija više puta pozivala SAD da vrati sve svoje nuklearne arsenale iz Evrope na američku teritoriju, te da stoga "nema objektivnih razloga za sazivanje današnje sednice, pogotovo na inicijativu SAD".

Po njegovim rečima, Rusija potvrđuje da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika. Govoreći o Ukrajini, Nebenzja je istakao da bi tamo odavno nastupio mir da SAD i njihovi saveznici nisu pumpali kijevski režim oružjem.

S tim u vezi, on je kazao da su izjave američkih i drugih zapadnih zvaničnika koji govore da je trenutno nedopustiv prekid vatre u Ukrajini vrhunac licemerja. Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je naveo da je EU spremna da uvede sankcije u slučaju da Belorusija rasporedi na svojoj teritoriji rusko taktičko nuklearno naoružanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu