Lukašenko: "Nitkovi sa Zapada moraju da shvate, Putin i ja smo odlučili"

Rusko strateško nuklearno oružje moglo bi biti raspoređeno u Belorusiji zajedno sa delom ruskog taktičkog nuklearnog arsenala.

Izvor: pbs/M.S.
Podeli
EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL
EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN POOL

Ovo je danas izjavio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je prošle nedelje da njegova zemlja namerava da rasporedi taktičko oružje relativno kratkog dometa i nuklearno oružje malog dometa u Belorusiji.

Strateško nuklearno oružje, poput raketnih bojevih glava, koje je Lukašenko pomenuo tokom svog obraćanja o stanju nacije, predstavljalo bi još veću pretnju, ako ih Moskva premesti na teritoriju svog suseda i saveznika.

Belorusija je bila polazište za gomilanje ruskih trupa pre invazije na Ukrajinu pre nešto više od 13 meseci. Lukašenko, jedina osoba koja je bila na funkciji predsednika od nezavisnosti zemlje od Sovjetskog saveza, održao je svoje godišnje obraćanje usred eskalacije tenzija zbog sukoba u Ukrajini.

I on i Putin su tvrdili da zapadne sile žele da unište Rusiju i Belorusiju.

"Putin i ja ćemo odlučiti i uvesti ovde, ako bude potrebno, strateško naoružanje, i oni to moraju da shvate, nitkovi u inostranstvu, koji danas pokušavaju da nas raznesu iznutra i spolja", rekao je beloruski lider.

"Nećemo stati ni pred čim da zaštitimo naše zemlje, našu državu i njihove narode", istakao je Lukašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu