Hitno povucite vojsku: Kraj večitom ratu?

Vreme je da se okonča još jedan nepotreban, neobjavljeni večiti rat, piše bivši pomoćnik predsednika Ronalda Regana Dag Bendou za Amerikan konzervativ.

Izvor: Novosti
Podeli
 EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

On napominje da SAD nemaju ni interes ni pravo da ratuju na teritoriji Sirije. Prema njegovim rečima, Amerika treba da povuče svoju vojsku odatle i dozvoli snagama u toj zemlji da se dogovore.

"Vašington je bio glup što se mešao u još jedan strani građanski rat posle Libana, Avganistana, Libije i Vijetnama", piše autor.

Istovremeno, državna sekretarka Hilari Klinton prvo je proglasila Asada reformatorom, a zatim "izvela upečatljivu političku piruetu" i izjavila da ga treba ukloniti sa funkcije, podseća on.

"To je obeshrabrilo i Asada i njegove protivnike u želji za pregovorima, jer sam Asad nije nameravao da ode, a njegovi protivnici su očekivali da će Vašington uspeti u svojoj nameri i eliminisati ga", navodi se u tekstu.

Američka intervencija je samo produžila borbe: nisu čak ni svrgnuli Asada, a kamoli uspostavila "stabilnu demokratsku vladu".

"U protekle dve decenije, SAD su učinile više od bilo koga drugog da potkopaju bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku", zaključuje autor i predlaže da Amerika ukine sankcije koje je uvela Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu