Kina je spremna: Ultimatum za EU?

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren, File
Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren, File

"Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost", rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rešavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obe strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rešavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Obratio se celoj Aziji

Predsednik Kine se obratio i svim azijskim zemljama rekavši da su one dužne da se usprotive hegemoniji i politici zastrašivanja i da ne dozvole da određene zemlje pokušaju da oduzmu narodu Azije pravo na bolji život.

On je to, naime, rekao na sastanku sa premijerom Singapura Li Sin Lungom dodavši da je, u svetlu svih ozbiljnih promena na geopolitičkoj sceni, potrebno očuvati pozitivan tred razvoja azijskog regiona i regionalnog mira sa akcentom na ekonomsku globalizaciju i integraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu