Kancelarija tužioca kontaktirala Trampove advokate, republikanci reagovali

Kancelarija okružnog tužioca Menhetna kontaktirala je advokate bivšeg Donalda Trampa da bi postigla dogovor o njegovoj predaji, izjavio je portparol tužioca.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.03.2023.

09:31

Kancelarija tužioca kontaktirala Trampove advokate, republikanci reagovali
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp je, posle manje od dva sata nakon što je podignuta optužnica protiv njega, za krivično delo tajne isplate, pozvao u četvrtak pristalice da pomognu u njegovoj pravnoj odbrani, prenosi Rojters.

"Molim vas da date doprinos - zaista bilo kog iznosa - za odbranu našeg pokreta od beskrajnog lova na veštice i za pobedu za Belu kuću 2024.", navedeno je u mejlu koji je poslala Trampova grupa za prikupljanje sredstava.

Velika porota na Menhetnu optužila je Trampa nakon istrage da je navodno podmitio porno zvezdu Stormi Danijels tokom izborne kampanje 2016. godine da ne bi spominjala u javnosti njihovu navodnu seksualnu vezu. Pravni zastupnik Stormi Danijels, Klark Bruster, izjavio je da optužnica ne bi trebalo da bude razlog za slavlje.

"Neka istina i pravda prevagnu" poručio je Bruster.

Tramp negira da je izvršio isplatu novca Danijels i navodi da su optužbe dokaz, kako je naveo u mejlu za prikupljanje sredstava, "levičarske zavere".

Optužnica će verovatno ohrabriti Trampove najvatrenije pristalice da doniraju sredstva, ocenjuju politički analitičari i donatori, navodeći da će njegov republikanski rival na predsedničkim izborima 2024. godine verovatno biti guverner Floride Ron Desantis.

Saopšteno je da je pre podizanja optužnice za Trampovu kampanju prikupljeno oko dva miliona dolara donacija na lokalnom nivou u sedmici posle 18. marta, kada je Tramp rekao da će biti suočen sa hapšenjem u istrazi o navodnoj tajnoj isplati novca. Trampovo onlajn prikupljanje sredstava pokazalo je znake slabljenja prošle godine, prema podacima Federalne izborne komisije.

Prema tim podacima, prikupljeno je oko 46 miliona dolara u drugoj polovini 2022, što je manje za otprilike 50 miliona dolara u odnosu na isti period 2021. godine, preneo je Rojters. Desantis je prikupio približno isti iznos sredstava. Visoki predstavnici republikanaca u Kongresu i stranci ocenili su da optužnica protiv Trampa predstavlja napad demokrata preko pravosudnog sistema.

Bivši Trampov advokat Rudi Đulijani saopštio je da je optužnica protiv bivšeg američkog predsednika posledica politički motivisanih napora tužioca Menhetna Alvina Brega. "Tužan dan za Ameriku", napisao je Đulijani na Tviteru, prenosi Glas Amerike.

Republikanski senator Ted Kruz ocenio je povodom podizanja optužnice da mržnja Demokratske stranke prema Trampu, kako je naveo, "nema granica".

"Osnov ovog političkog progona je besmislen. Predstavlja katastrofalnu eskalaciju i upotrebu pravosudnog sistema kao oružja", napisao je Kruz na Tviteru.

Pedsedavajući Predstavničkog doma iz redova republikanaca, Kevin Makarti, izjavio je da je reč o "skandaloznoj zloupotrebi moći od strane radikalnog tužioca" i najavio kongresnu istragu o federalnim sredstvima korišćenim da se podrži Bregova istraga.

Tri predsedavajuća različitih komisija Predstavničkog doma iz redova republikanaca tražili su od Brega da im dostavi dokumenta i svedočanstva o istrazi protiv Trampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: