Iz Rusije nikad jasniji: Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije

Rezolucija 1244 mora da se poštuje, a ona ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Izvor: RT.rs

Četvrtak, 30.03.2023.

17:13

Iz Rusije nikad jasniji: Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije

To je istakla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da, što se tiče Moskve, međunarodnopravni status Kosova i Metohije ostaje isti.

"Savet bezbednosti UN je jedino telo koje je ovlašćeno da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Nove odluke nisu donete. Kosmet je sastavni deo Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama", rekla je Zaharova za RT odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu.

Ona je dodala da Rezolucija 1244 mora da se poštuje i podsetila da ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo reči o nizu regiona širom sveta, da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu, Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: