Novi detalji o ukrajinskoj kontraofanzivi: Idemo na nekoliko frontova, verovatno u aprilu ili maju

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov rekao je da Ukrajina planira kontraofanzivu na nekoliko borbenih linija, ali sve zavisi od vremenskih uslova.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 29.03.2023.

23:02

Novi detalji o ukrajinskoj kontraofanzivi: Idemo na nekoliko frontova, verovatno u aprilu ili maju
Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinske snage, kako je rekao, čekaju "pravi trenutak", a on veruje da će se to dogoditi u aprilu ili maju.

Između ostalog, Reznikov je upitan kada će se nemački tenkovi Leopard pojaviti na ratištu.

"Videćete ih tokom kontraofanzive, prema odluci Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine. Plan je da se izvede kontraofanziva na nekoliko linija fronta. Zavisiće od toga kada će pravi trenutak biti izveden. dođite, a Generalštab će o tome odlučiti. Zavisi i od vremena. Naše zemljište je veoma vlažno u proleće. Mogu se koristiti samo guseničari. Mislim da ćemo ih videti u aprilu ili maju", rekao je Reznikov.

Kada je reč o ukrajinskoj kontraofanzivi, Reznikov veruje da će svet 2023. godine biti svedok "veoma pozitivnih promena za Ukrajinu".

"Uveren sam da ćemo nastaviti da oslobađamo privremeno okupirane teritorije kao i ranije u Kijevskoj, Černigovskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. Sve će se to nastaviti", kazao je.

Ističe i da su ukrajinski vojnici na liniji fronta umorni jer rat traje više od godinu dana.

"To je psihički i fizički izazovan proces. Zato pokušavamo da rotiramo snage. Ali ovo je rat - standardi života su drugačiji, uslovi su drugačiji. Na primer, spavam samo 3 do 4 sata dnevno. To mi je postala navika", rekao je Reznikov.

Kada je reč o Bahmutu, Reznikov je rekao da su ukrajinske snage značajno "smanjile ruski ofanzivni potencijal" na tom ratištu, a to će pomoći odbrambenim snagama da "održe liniju bojnog polja stabilnom i dobiju na vremenu da se pripreme za kontraofanzivu".

Reznikov takođe tvrdi da Rusima nedostaje municija.

"I oni su umorni. Imaju ogromne gubitke, ima mnogo povređenih i mrtvih ruskih vojnika. Svakog dana gube najmanje 500 vojnika, poginulih i ranjenih", rekao je Reznikov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: