Tenzije na vrhuncu: Predsednica Tajvana na putu za SAD, čeka se potez Kine

Tajvan neće dozvoliti da ga spoljni pritisak spreči da sarađuje sa svetom, poručila je predsednica Cai Ing-ven na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

19:14

Tenzije na vrhuncu: Predsednica Tajvana na putu za SAD, čeka se potez Kine
Tanjug/AP Photo/Johnson Lai

Kina je zapretila odmazdom ako se predsednica Tajvana bude sastala sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, prenosi Rojters.

Kina, koja Tajvan smatra sastavnim delo svoje teritorije, više puta je upozoravala američke zvaničnike da se ne sastaju sa tajvanskom predsednicom, navodeći da Peking to tumači kao podršku nastojanju da se Tajvan tretira kao samostalna država.

U međuvremenu, bivši predsednik Tajvana Ma Jing-džu započeo je 12-dnevnu turneju po Kini simboličnim obilaskom mauzoleja, u kojem je sahranjen Sun Jat-sen, koga i Peking i Tajpej smatraju osnivačem moderne kineske države.

Ma je posetio mauzolej u Nanđingu, prestonici Kine početkom 20. veka, u vreme kada je Nacionalistička partija (Kuomingtang) vladala Kinom, preneo je AP.

Za stranku Kuomintang, iz čijih redova je i Ma Jing-džu, smatra se da je više naklonjena integraciji, odnosno ujedinjenju sa Narodnom Republikom Kinom, u odnosu na Demokratsku progresivnu partiju, danas najjaču stranku na Tajvanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: