Kolumbija: U napadu pobunjenika ubijeno 9 i ranjeno 9 kolumbijskih vojnika

U napadu kolumbijskih gerilaca na vojnu stanicu u regionu u blizini granice sa Venecuelom, poginulo je najmanje devet vojnika, a ranjeno ih je još devet.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

17:52

Kolumbija: U napadu pobunjenika ubijeno 9 i ranjeno 9 kolumbijskih vojnika
EPA-EFE/Ernesto Guzmán

Vojska nije dala detalje o ovom napadu u državi Norte de Santander, ali je potvrdila da je preliminarna procena pokazala da je smrtonosnu akciju izvršila Nacionalna oslobodilačka armija, ili ELN, poslednja aktivna gerilska grupa u zemlji, prenosi AP.

Jutrošnja akcija gerilaca ELN je najozbiljniji napad još od novembra prošle godine, kada su nastavljeni mirovni pregovori sa vladom u okviru napora prvog levičarskog predsednika Kolumbije Gustava Petra da Kolumbiji donese "potpuni mir". Petro je osudio jutrošnji napad.

U svojoj Tviter objavi je napisao da su oni koji su ga izveli "apsolutno daleko od mira i od naroda", kao i da su sedmorica ubijenih bili vojnici na obaveznom služenju vojnog roka, a dvojica oficiri kolumbijske vojske.

Glavnokomandujući kolumbijske vojske, general-major Helder Giraldo, izjavio je da će vojska nastaviti operacije protiv ELN u državi Norte de Santander i da će podneti tužbu zbog "ozbiljnog kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Neka ruralna područja Kolumbije su i dalje pod kontrolom narko-bandi i pobunjeničkih grupa, uprkos istorijskom mirovnom sporazumu iz 2016. godine sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije, organizacijom poznatom po skraćenici FARC.

Osnovana 1964. godine i prvobitno inspirisana Kubanskom revolucijom, pobunjenička grupa ELN sada ima između 2.000 i 4.000 pripadnika koji su aktivni u Kolumbiji i u susednoj Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: