Rusiji preti ozbiljan politički potres tektonskih razmera? VIDEO

Vođa ruske grupe plaćenika Vagner Jevgenij Prigožin dao je neobičan intervju iz kog analitičari naslućuju da ima plan da svrgne s vlasti ruskog predsednika.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 29.03.2023.

12:09

Rusiji preti ozbiljan politički potres tektonskih razmera? VIDEO
Foto: Profimedia

Brojni mediji naveli su da se "čini da Rusiji preti ozbiljan politički potres", podsećajući da još neki elementi javnih istupa šefa Vagnera daju naslutiti da kuje plan da svrgne s vlasti Vladimira Putina.

Poslednji intervju Prigožina, koji su analitičari nazvali "čiudnim", dat je ruskim novinarima RT i RIA novosti 14. marta, a objavila ga je njegova Federalna novinska agencija.

Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da je "intervju vredan pažnje zbog neobičnog formata", kao i da se čini da Prigožin imitira način na koji Vladimir Putin snima svoje javne istupe, sa unapred pripremljenom koreografijom. Naime, Prigožin je sedeo za stolom, a intervju je kadriran na isti način kao što se kadriraju i Putinovi razgovori s brojnim zvaničnicima.

"To radi s ciljem da ismeje Putina ili možda da suptilno sugeriše da ima veće političke ambicije", tvrdi ISW, misleći na predstojeće predsedničke izbore u Rusiji 2024.

Takođe se ocenjuje i da je ovakav "filmski stil" neobičan za Prigožina, jer on u javnim video-istupima ne koristi takav sterilni format, obično se snimajući negde u uniformi, napolju. Prigožin je takođe iskoristio ovaj intervju da ponovi svoje prethodne argumente o potrebi usađivanja tvrdokorne ideologije ruskim borcima i insinuirao je da rusko Ministarstvo odbrane namerno oduzima artiljerijsku municiju Vagner grupi.

Ali Prigožin je i ranije insinuirao da bi mogao da zameni Putina. Tako je 11. marta dao sarkastičnu najavu da će se kandidovati za predsednika Ukrajine 2024, što su mnogi ocenili kao poruku da zaista planira da ide do Kremlja, a takođe je direktno napao Putinovu predsedničku administraciju 18. januara kada je rekao da su neki zvaničnici koji tamo rade izdajnici koji žele da Rusija izgubi rat u Ukrajini.

Ranije je negirao i tvrdnje Kremlja da se Rusija bori protiv NATO-a u Ukrajini i doveo u pitanje da li u Ukrajini zaista ima nacista, kako Kremlj, a konkretno Putin, stalno tvrdi, podseća Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: