Zašto je Prigožin pisao zbog Alekseja Moskaleva; U pismu piše: Bila bi to velika tragedija za Rusiju

Vođa ruske grupe plaćenika Vagner pozvao lokalno tužilaštvo da revidira odluku o dvogodišnjoj kazni zatvora samohranom ocu zbog kritikovanja ruske vojske.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

11:44

Zašto je Prigožin pisao zbog Alekseja Moskaleva; U pismu piše: Bila bi to velika tragedija za Rusiju
Tanjug/Prigozhin Press Service via AP, File

“Smatramo da je kazna izrečena Alekseju Moskalevu nefer, pogotovo što će zbog toga njegova ćerka Maša morati da odrasta u sirotištu”, napisao je Jevgenoj Prigožin u pismu upućenom tužilaštvu.

Osim njegovog, pismo ima i potpis dva komandanta jedinice Vagner, a u njemu se zahteva od tužioca ruskog regiona Tula Alekseja Gritsenka da “proveri zakonitost takve presude i da dozvoli da advokati Vagnera učestvuju u procesu u korist optuženog Moskaleva, kome je izrečena dvogodišnja kazna zatvora zbog toga što je na društvenim mrežama kritikovao rusku operaciju u Ukrajini.

U pismu se takođe poentira da su tako u sirotištima završila i brojna deca boraca Vagner grupe, koji su poginuli na ratištu. “Smatramo da je to velika tragedija za Rusiju i za budućnost naše zemlje”.

Aleksej Moskalev je 53-godišnji stanovnik grada Jefremov koji se nalazi u region Tula, koji je “zaradio” dvogodišnju kaznu zatvora jer je proglašen krivim za kontinuiranu diskreditaciju ruskih oružanih snaga.

Njegova ćerka Maša, koja ima 13 godina, je tako ostavljena na milost socijalnih službi, budući da je on bio samohrani roditelj. Međutim, Moskalevu je kazna izrečena u odsustvu jer je on, kako je naveo lokalni sud, otkinuo tzv. nanogicu s kojom je bio u kućnom pritvoru i pobegao noć pre nego što su nadležni organi došli da ga uhapse.
Trenutno nije poznato gde se on nalazi.

Osuđen je zbog kritika ruske vojne operacije u aprilu prošle godine na društvenim mrežama, a istraga je krenula kada je njegova ćerka u školi uhvaćena da crta antiratne crteže. Od tada je Moskalev napisao još nekoliko proukrajinskih tekstova i postavio ih na društvene mreže, što je dovelo do pokretanja krivičnog postupka protiv njega, preneo je Raša tudej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: