Goreće Pariz mesecima? FOTO/VIDEO

Protesti u Francuskoj mogu potrajati u najboljem slučaju više nedelja, a možda i više meseci, kaže Dušan Gujaničić sa Instituta za političke stucije.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

08:19

Goreće Pariz mesecima? FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

"Zakon o reformi penzionog sistema izglasan je u francuskom parlamentu i, ako prođe kontorlu ustavnog saveta, onda će pre ili kasnije morati da se sedne za pregovarački sto, jer bez obzira na to što je zakon usvojen, treba ga primenjivati, a to neće ići lako zbog toga što su sindikati u Fransuskoj veoma uticajni", naglasio je on za Tanjug.

Podsetio je i da pomenuta reforma nije nova stvar, jer su i raniji predsednci pokušavali da to urade, ali je mnogo njih to preskakalo.

"Iako je ovo Makronu drugi i poslednji mandat, on još četiri godine treba da vodi Francusku i pitanje je zbog čega toliko istrajava u ovoj nameri, budući da nekih 70 do 80 odsto građana ne podržava reformu", naglasio je Gujaničić.
Tanjug/AP Photo/Thibault Camus
Naveo je da je, u poređenju sa ostatkom Evrope, prag za odlazak sa 62 godine u penziju u Francuskoj još uvek nizak, ali odgovor leži u jednoj specifičnoj političkoj kulturi.

"To je zato što su Francuzi veoma vezani za svoj socijalni status i sve ono što su u tom smislu stekli od 1945. godine", rekao je Gujaničić.

Osvrnuo se i na nasilne demonstracije na ulicama Pariza i drugih gradova, rekavši da su s jedne strane legitimni protesti građana, ali da s druge u Francuskoj postoji jedna anarhistička ultralevečarska radikalna grupa, koja se "uvek infiltrira u mirne građanske proteste i pravi neverovatnu štetu".
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena
"Njih možda nema mnogo, ali su veoma radikalni i naoštreni protiv režima i ne prezaju od nasilja koje možemo videti na francuskim ulicama", istakao je Gujaničić.
Napomenuo je da je francuski ustavni sistem tako podešen da je predsednik zaštićen između dva izborna ciklusa.

"Ali zato premijer najčešće plaća cenu, pa me ne bi čudilo da, kada se sve ovo stiša, Makron dovede nekog drugog kako bi osvežio ekipu i svoju sliku u javnosti", rekao je on.

Dodao je i da će prvi veći Makronov test biti sledeće godine kada su izbori za Evropski parlament, koji doduše nisu mnogo popularni u Francuskoj.

"Ukoliko bi se dogodilo, u šta ne verujem, da predsednik raspusti parlament, na šta ima ustavno pravo, to bi samo dodatno oslabilo njegovu poziciju i tada bi moglo doći do kohabitacije, ali i to je veoma teško jer je opozicija u Francuskoj izuzetno heterogena i kreće se od kranje levice do krajnje desnice", zaključio je Gujaničić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: