Peking šalje borbene avione: Jedan sastanak okidač za sukob?

Kina je zapretila "odlučnim protivmerama" ukoliko dođe do sastanka tajvanske predsednice Caj Ingven i predsednika Predstavničkog doma SAD Kevina Makartija.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

08:14

Peking šalje borbene avione: Jedan sastanak okidač za sukob?
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Caj bi trebalo da u Njujork stigne 30. marta, na putu do Gvatemale i Belizea, a očekuje se da će 5. aprila boraviti u Los Anđelesu u povratku na Tajvan, kada je predviđeno da se sastane sa Makartijem.

Diplomatski pritisak na Tajvan je nedavno pojačan, a Peking skoro svakodnevno šalje vojne borbene avione ka ostrvu.

Ranije ovog meseca, Honduras je uspostavio diplomatske odnose sa Kinom, pa sada Tajvan kao suverenu državu priznaje samo 13 zemalja.

Portparolka kineskog ministarstva za poslove sa Tajvanom Žu Fenglijan na konferenciji za novinare danas je osudila to što će Caj svraćati u SAD na putu ka Centralnoj Americi i zahtevala da se "nijedan američki zvaničnik ne sastane sa njom".

"Čvrsto se protivimo tome i preduzećemo odlučne kontramere", rekla je Žu.

SAD bi, dodala je, trebalo da se "uzdrže od organizovanja tranzitnih poseta Caj Ingven, pa čak i od kontakta, i da preduzmu konkretne akcije da ispune svoju formalnu obavezu da neće podržavati nezavisnost Tajvana".

Tranzitne posete SAD tokom širih međunarodnih putovanja tajvanske liderke bile su rutinske tokom godina.

Tokom tih nezvaničnih poseta poslednjih godina, Caj se sastajala sa članovima Kongresa i tajvanskom dijasporom.

Caj je svraćala u SAD šest puta između 2016. i 2019. pre nego što je prestala sa posetama drugim zemljama zbog pandemije korona virusa. Kina je uvek usmeno reagovala na posete.

Međutim, planirani sastanak sa Makartijem izazvao je bojazan od ozbiljnije reakcije jer su tenzije na liniji Peking-Vašington porasle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: