Đukanović: Prete da Crnu Goru bace na kolena

Kandidat DPS-a za još jedan mandata za predsednika Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je velikosrpski nacionalizam u regionu vrlo aktivan.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

11:02

Đukanović: Prete da Crnu Goru bace na kolena
FOTO TANJUG/ SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠÆU PREDSEDNIKA CRNE GORE, fotografija niske rezolucije/ nr

On dodaje da njegovi akteri shvataju da je Kosovo izgubljeno, pa bi voleli da u međuvremenu obezbede neku alternativu u formi "produženog uticaja Srbije na region", prenosi RTV.

Đukanović u predizbornom intervjuu za Glas Amerike ističe da Crna Gora neće popustiti i odreći se države pod bilo čijim pritiskom.

Prema njegovim rečima, na Balkanu su nacionalisti uvek u niskom startu i veruju da njihova politika ranih devedesetih nije bila pogrešna, već da su imali loše vreme.

Oni sada misle da imaju bolje vreme, upravo zbog podrške Rusije i pokušavaju da ostvare ciljeve koje nisu uspeli da ostvare ranih devedesetih, rekao je Đukanović i dodao da je to otprilike filozofija koju nude balkanski nacionalisti oslonjeni na podršku Rusije.

"Zbog toga se opet vraćaju sva ona kolebanja u regionu u celini", dodao je Đukanović.

Kaže i da je i tokom ove predizborne kampanje bilo mešanja sa strane, navodeći da se to u kontinuitetu dešava, i na današnji dan, dok, kako kaže, razgovaramo, svi potencijali velikosrpskog nacionalizma su u funkciji, od finansijskih, medijskih, zloupotrebe crkve.

"Samo neko koga ne zanima balkanski život i politika ne vidi da je velikosrpski nacionalizam vrlo aktivan, da njegovi akteri shvataju da se negde približava trenutak kada će se morati suočiti sa činjenicom da je Kosovo izgubljeno i voleli bi da u međuvremenu obezbede neku alternativu, neku kompezaciju u formi, rekao bih, produženog uticaja Srbije na region. I valjda nikog ne iznenađuje da prvi pogled ide ka Crnoj Gori", ocenio je.

Ponovio je da je tzv. srpski svet minijatura ruskog sveta, izražavajući uverenje da osuda te ideje u međunarodnim krugovima još nije dovoljno dobra i strahovanje da zbog određenih kalkulacija koje postoje u određenim međunarodnim centrima na Zapadu kao da ne žele da se vidi da je ovo samo jedna minijatura iste političke zablude koja je dovela do stravičnog poraza međunarodne politike u Ukrajini.

"Dovoljno je upozorenje iz Ukrajine da se ovde danas potkrešu krila svima koji misle da je vreme da konačno uspeju u svom naumu formiranja uvećanih država na prostoru Zapadnog Balkana", kaže Đukanović i dodaje da veruje da je "agresija Rusije probudila sve koji su bili usnuli".

Govoreći o svom rivalu, Đukanović je rekao da je Jakov Milatović čovek koji je deo parlamentarne većine nakon 30. avgusta 2020, za koju osvedočeno znamo da je klero-nacionalistička i koja je dovela do toga da se Crna Gora više bavi dogmama srednjeg veka, nego izazovima koji stoje pred Crnom Gorom u budućnosti.

S jedne strane je, prema njegovim rečima, opasan kleronacionalizam koji je glavni promoter da treba rekonfigurisati Zapadni Balkan i napraviti nacionalno i verski homogene države, a sa druge strane opasni populizam.

"To su neizvesnosti koje, po mom mišljenju, prete da Crnu Goru bace na kolena i da joj zatvore perspektivu pripadnosti evropskom sistemu vrednosti, pripadnosti EU, a da joj otvore perspektivu pripadnosti srpskom svetu i pripadnosti ruskom svetu", naveo je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: