MI5 upozorava: Teroristički napad u Severnoj Irskoj vrlo verovatan

Nivo terorističke pretnje u Severnoj Irskoj povišen je sa "značajnog" na "ozbiljan", što znači da je teroristički napad vrlo verovatan.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

15:48

MI5 upozorava: Teroristički napad u Severnoj Irskoj vrlo verovatan
Ilustracija: Shutterstock/Gorodenkoff

Ovo je saopštila tamošnja vlada na osnovu procene britanske obavštajne službe MI5.

Iz vlade Severne Irske poručuju stanovništvu da bi trebalo da ostanu na oprezu, ali ne da budu uznemireni, kao i da nastave da prijavljuju ​​svaku zabrinutost koju imaju, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Odluka je doneta zbog, kako navodi BBC, porasta republikanskih disidentskih aktivnosti u toj britanskoj pokrajini, uključujući nedavni oružani napad na vodećeg policijskog inspektora.

U Severnoj Irskoj je u martu 2022, prvi put posle 12 godina, snižen nivo opasnosti od terorističkog napada, a novu procenu o vrlo verovatnoj terorističkoj pretnji MI5 je doneo na osnovu obaveštajne procene, kao i terorističkih kapaciteta i namera.

Za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, nivo terorističke pretnje ostaje "značajan", što znači da postoji ozbiljna mogućnost takvog napada.

Velika Britanija ima pet nivoa terorističke pretnje: nizak – napad je vrlo malo verovatan, umeren – napad je moguć, značajan – napad je verovatan, ozbiljan – napad je vrlo verovatan, dok kritičan znači da je takav napad vrlo verovatan u bliskoj budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: