"Lex Ukrajina"

Iako tradicija švajcarske neutralnosti datira iz 16. veka, rat u Ukrajini i insistiranje te zemlje da se ne uključi u rat koji preti EU, iziritiralo je mnoge.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

12:46

EPA/ALEXANDER BECHER

List Forin polisi podseća da se Švajcarska složila da će, kada je počeo rat u Ukrajini, nametnuti sankcije Rusiji, što je uključivalo zamrzavanje imovine ruskih oligarha, uskraćivanje vazdušnog prostora ruskim avionima i nametanje zabrane putovanja nekim ljudima iz okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zapadne diplomate smatraju ipak da je Švajcarska trebalo da učini i više. Tako je američki ambasador u Bernu Skot Miler rekao da bi Švajcarska mogla da poveća zamrzavanje imovine koja pripada ruskim oligarsimam sa osam na 109 milijardi dolara.

On je pozvao Švajcarce da preispitaju svoju neutralnost. “Švajcarska se ne može nazivati neutralnom i dopustiti bilo kojoj strani da iskorišćava tu poziciju”, rekao je on.

Ipak, uprkos pritiscima Zapada, Bern ne preispituje svoj neutralni status niti ga menja. Jedina zakonska promena koju su razmatrali bila je izmena postojećeg zakona koja bi trećim zemljama omogućila ponovni izvoz švajcarskog oružja i municije.

Švajcarski parlament je potom ranije ovog meseca raspravljao o predlogu koji bi omogućio ponovni izvoz oružja u Ukrajinu, ali samo ako su dobavljači “istomišljenici”, ali većina je taj predlog odbila, a to glasanje je samo potvrdilokoliko je ta tradicija neutralnosti duboko ukorenjena u toj zemlji.

Direktor švajcarskog Instituta za istraživanje mira i profesor političkih nauka na univerzitetu u Bazelu Lorent Getšel ističe da Švajcarska neće preispitivati svoju neutralnost, dodajući da takav stav imaju sve partije bilo kako da su orijentisane.

Podseća se I na izjavu švajcarskog predsednika Alana Berseta, koji je upozorio na “ratno ludilo”, rekavši da se švajcarsko oružje ne bi trebalo koristiti u ratu. “Pacifizam je trenutno na lošem glasu, ali ratovanje nije deo švajcarskog DNK”, rekao je.

Međutim, na čekanju su još četiri ili pet zakonskih predloga, uključujući i takozvani “Lex Ukrajina” koji bi omogućio jednokratni prenos materijala u Kijev.

S druge strane, postoji i mišljenje da, kada su u pitanju ratovi u siromašnijim zemljama, Švajcarska zatvara oči pred ponovnim izvozom svog oružja, a sada, budući da je Rusija uključena, ta je rasprava ispolitizovana.

Podseća se da je švajcarsko oružje završilo u Avganistanu, a njihove jurišne puške “Sig Sauer 551” koriste saudijske snage u Jemenu, pa i protiv civila. Prema jednom istraživačkom izveštaju, švajcarsko oružje pronađeno je i u nekima najmodernijima ruskim vojnim sistemima.

Sve to pokreće pitanje je li doktrina neutralnosti više uopšte održiva, zaključuje Forin polisi, a prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: