Jermenija je upozorena

Rusija upozorila Jermeniju na "ozbiljne posledice" ako se pridruži jurisdikciji Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije.

Izvor: B92, EurActiv

Utorak, 28.03.2023.

12:30

Jermenija je upozorena
Foto: Profimedia

Nalog za hapšenje, podsetimo, izdat je ovog meseca, a u njemu se ruski predsednik Vladimir Putin optužuje za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine, što je Kremlj osudio kao "besmisleno i nečuveno".

Jermenija je, podseća Euraktiv, bila tradicionalni ruski saveznik ali se ta veza s Moskvom "pokvarila" otkako je Putin naredio da se izvrši invazija na Ukrajinu. Ta zemlja sada ide ka tome da postane država potpisnica Rimskog statuta, čime bi se našla pod jurisdikcijom MKS, odnosno morala bi da uhapsi Putina ako se nađe na teritoriji Jermenije.

RIA novosti citirale su izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova koji je toj agenciji rekao da Moskva smatra da su takvi planovi Jermenije neprihvatljive.
Kako se navodi, Rusija je upozorila Jerevan na "izuzetno negativne posledice" po bilateralne odnose ako se nastavi sa planom ratifikacije Rimskog statuta.
Za sada, kako navodi Euraktiv, nema zvanične reakcije Jermenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: