Finci strahuju da će ih Vašington iskoristiti

Stanovnici Finske plaše se da ta zemlja nakon pristupanja NATO-u neće više biti neutralna.

Izvor: Novosti

Utorak, 28.03.2023.

11:35

Finci strahuju da će ih Vašington iskoristiti
EPA-EFE/ JOHANNA GERON / POOL

Njihov glavni strah je da će ih Vašington iskoristiti za ostvarenje sopstvenih ciljeva, izjavio je lider parlamentarne grupe mađarske vladajuće stranke Fideš Mate Kočiš, prenose Novosti.

On se pozvao na elektronske poruke dobijene od finskih političara koji su izrazili zabrinutost naroda zbog zahteva Finske da se pridruži Alijansi.

“Oni se plaše da Finska, nakon pridruživanja, više neće biti neutralna i mirna zemlja, pošto bi deo granice sa Rusijom duge 1.300 kilometara mogao da postane žarište oružanog sukoba”, rekao je Kočiš.

Kočiš je istakao da su zabrinuti građani Finske zatražili od njega, kao lidera vladajuće frakcije u Parlamentu Mađarske, da ne doprinosi ulasku Helsinkija u NATO. Finci, navodno, žale zbog toga što u Finskoj nije organizovan referendum u vezi sa pridruživanjem Alijansi, piše "Sputnjik".

Kočiš je naglasio da su to "ozbiljne zabrinutosti", te da je, iako je donekle saglasan sa Fincima, kasno da se pokrene bilo kakva diskusija o tome. “Odlučili smo da glasamo o pristupanju Finske NATO-u”, saopštio je Kočiš i dodao da će parlamentarna grupa kasnije doneti odluku u vezi sa sličnim zahtevom Švedske.

Finska i Švedska predale su zahteve na učlanjenje u NATO 18. maja prošle godine. Međutim, Turska i Mađarska su jedine izrazile rezervisanost povodom tih zahteva.
Turska je prvobitno blokirala zahteve zbog dugogodišnje podrške koju Finska i Švedska pružaju Radničkoj partiji Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i velikom pretnjom za državnu bezbednost.

Ankara je odustala od prigovora nakon sastanka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa liderima dve nordijske zemlje. Međutim, proces je ponovo obustavljen za Švedsku nakon incidenta u januaru, kada je u Stokholmu javno spaljen Kuran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: