Moskva: Vašington se plaši; Peking: Nešto kriju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala na odluku SB UN da se ne usvoji ruski nacrt rezolucije o Severnom toku.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

10:47

Moskva: Vašington se plaši; Peking: Nešto kriju
Tanjug/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Ona je istakla da Vašingtonu nije potrebna istraga o gasovodu, pošto otkrivanje istine predstavlja pretnju za njih i nanosi im direktnu štetu.

"Ova istraga ne samo da nije potrebna SAD i svim onim koje su naveli kao saučesnike, već će im naneti direktnu štetu. Pojava istine predstavlja pretnju svima njima", rekla je Zaharova u emisiji "Solovjev uživo", a prenosi Raša tudej Balkan.

Ona je naglasila da je zapadnim zemljama sve moguće, kao i da se bave sabotažom.

"Mogu da se bave sabotažom, sami su to sebi dozvolili, rekli su da će uništiti civilnu infrastrukturu ako nešto ne bude išlo po njihovom planu. Mogu da postavljaju nuklearno oružje na teritoriju drugih zemalja koje nisu njihovi susedi, podsetila bih da se američko nuklearno oružje nalazi u zemljama NATO-a u Evropi koje nisu njihovi susedi", istakla je Zaharova.

Zamenik kineskog predstavnika u SB UN Geng Šuang poručio je da zemlje koje nisu podržale rusko-kineski nacrt rezolucije o međunarodnoj istrazi sabotaže Severnog toka nešto kriju.

"Neke zemlje su rekle da nepotkrepljene tvrdnje predodređuju ishod istražnih radnji. Naprotiv, istraga UN-a je najprikladniji i najpouzdaniji način za sprovođenje istrage. U najmanju ruku, ako ove zemlje blokiraju dozvolu Međunarodnog istražnog saveta, onda to izaziva sumnju da nešto kriju", rekao je Šuang.

On je naglasio da se Kina nada međunarodnoj istrazi terorističkog napada na Severni tok, a da će njeni rezultati biti predstavljeni što je pre moguće.

Prema njegovim rečima, pojedini članovi SB izjasnili su se da je potrebno prvo završiti nacionalne istrage, a zatim razmotriti ideju međunarodne istrage.
"Prošlo je više od šest meseci od eksplozija i neophodno je da se ove istražne radnje sprovedu što je pre moguće, inače će biti teže prikupiti dokaze i dobiti pouzdane rezultate istrage", naglasio je diplomata.

Američki novinar Simor Herš izjavio je da nije iznenađen odbijanjem Saveta bezbednosti UN da usvoji rusku rezoluciju kojom se poziva na stvaranje međunarodne komisije za istragu sabotaže Severnog toka.

"Naravno. Zašto im to treba? Šta ste drugo očekivali od njih? Da je drugačije, to bi bila vest", rekao je Herš.

Podsetimo, Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije kojim se Generalni sekretar poziva da formira međunarodnu komisiju za istragu okolnosti sabotaže Severnog toka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: