Izgubio je veliku bitku... I Rusi su ga smenili?

U svom izveštaju, Institut za proučavanje rata (ISW) osvrnuo se na glasine o smeni komandanta Istočnog vojnog okruga, general-potpukovnika Rustama Muradova.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

09:23

Izgubio je veliku bitku... I Rusi su ga smenili?
Tanjug/AP Photo/Libkos

Iako ISW trenutno ne može da potvrdi ove glasine, nekoliko ruskih vojnih blogera je potvrdilo informaciju o transferu.

Muradov je preuzeo komandu nad ruskim Istočnim vojnim okrugom 6. oktobra prošle godine. ISV navodi da je Muradov odgovoran za izvođenje niza katastrofalnih ofanzivnih vojnih operacija u regionu Donjecka u proteklih pet meseci. Nezavisni mediji pišu da je Muradov optužen za nekompetentnost.

Jedan vojni bloger je objavio da je Muradov na "odmoru". Drugi vojni blogeri su komentarisali da je smena pozitivan korak, ali dodaju da će izbor njegove zamene biti mnogo važniji od samog razrešenja.

Neki vojni blogeri smatraju da je Muradov odgovoran za značajne ruske vojne neuspehe, uključujući teške gubitke pretrpljene u napadu na Pavlivku u oktobru i novembru 2022. i dugotrajne i neuspešne pokušaje da se zauzme Vuhledar.

Nezavisni ruski mediji, pozivajući se na izvore bliske ruskom Generalštabu, javili su da je ruski Generalštab optužio Muradova za nekompetentnost zbog neuspeha na bojnom polju i značajnih gubitaka.

Spekuliše se o smeni još jednog komandanta

Pojavile su se spekulacije da Moskva razmatra i otpuštanje komandanta Zapadnog vojnog okruga, general-potpukovnika Jevgenija Nikiforova, čije snage deluju duž linije Kupjansk-Svatov-Kremina na istoku Ukrajine.

Iako ISW ne može da potvrdi glasine o uklanjanju ni Muradova ni Nikiforova, istraživački centar napominje da je vredno pažnje da ruski vojni blogeri raspravljaju o potencijalnim smenama komandanata povezanih sa oblastima operacija u kojima ruske snage uglavnom nisu uspele da obezbede značajne dobitke ili su pretrpele teške gubici.gubici.

Nije bilo spekulacija o smeni komandanta Centralnog vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva, ili komandanta Južnog vojnog okruga, general-pukovnika Sergeja Kuzovljeva. S obzirom na to da njihovi vojnici nisu previše angažovani u kritičnim oblastima fronta, malo je verovatno da će Mordvičov i Kuzovljev postati mete gneva Kremlja jer trenutno nisu odgovorni za značajne zastoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: