Najveće "prenaoružavanje" u istoriji zemlje; "To je ogromna količina municije i može da preokrene rat"

Bugarska će najverovatnije preko posrednika prodati Ukrajini ogromnu količinu municije, što bi moglo značajno da utiče na rat.

Izvor: EurActiv
Podeli
EPA/ROMAN PILIPEY
EPA/ROMAN PILIPEY

To je za bugarsku televiziju BTV izjavio bivši ministar odbrane Bojko Noev.

Kako podseća Euraktiv, bugarsko ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da će državnom vojnom kombinatu VMZ predati staru municiju u vrednosti od blizu 175 miliona evra, a zauzvrat će dobiti novu.

Cilj je da ogromne količine stare municije iz magacina bugarske vojske odu u Ukrajinu, dodao je bivši ministar odbrane, koji je dobro upoznat sa poslovanjem sa oružjem u zemlji.

"Ovo je najveće prenaoružavanje bugarskih kopnenih snaga u novijoj istoriji. To je ogromna količina municije – stotine hiljada. Dolazi do ogromnog povećanja cena municije i VMZ će ovu municiju prodavati preko posrednika Ukrajini", dodao je bivši ministar.

"Ovo je količina municije koja može da preokrene tok rata u nekim pravcima na ukrajinskom frontu", dodao je on.

Euraktiv navodi da bugarska vojska ima zalihe municije za oružja sovjetskog tipa, a to je baš ono što treba Ukrajini koja najvećim delom u ratu protv Rusije koristi baš takvo oružje i baš takvu municiju, uključujući tenkove, haubice, protivtenkovske bacače granata, sovjetske višecevne bacače raketa, puške AK-47 i još mnogo toga.

Euraktiv navodi da je došao do saznanja da Bugarska već odavno isporučuje oružje Ukrajini, uprkos zvaničnim tvrdnjama vlasti u Sofiji.

Ministar odbrane Dimitar Stojanov je u ponedeljak prokomentarisao da je šema sa VMZ dogovorena samo "u cilju obnavljanja ratnih zaliha" za vojsku. To je deo odluke Narodne skupštine da "pruži podršku Ukrajini", dodao je on.

Za sada, Stojanov je rekao da ne može da kaže šta će njegovo ministarstvo uraditi sa municijom.

Predsednik Rumen Radev, koji upravlja zemljom kao predsedničkom republikom u odsustvu redovno izabrane vlade i parlamenta, javno se protivio isporuci oružja Ukrajini, podseća Euraktiv.

Ali, prema rečima Noeva, Radev bi trebalo da objasni zašto se Bugarska neće javno pridružiti zajedničkim evropskim naporima i kako će se to odraziti na bugarsku industriju.

"On nije monarh, niti ima ovlašćenja da izražava suverenitet države. Bugarska je parlamentarna republika, a suveren je Narodna skupština. Sa ove tačke gledišta, parlament je u svojoj odluci poručio Savetu ministara da imperativno nastavi sa preduzimanjem svih radnji za pružanje naknadne vojne i vojno-tehničke podrške Ukrajini", rekao je Noev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu