Hrvatska i Slovenija razgovarali o pitanju konačnog razgraničenja

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenačkim kolegom Robertom Golobom sa kojim je razgovarao o pitanju razgraničenja na moru.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.03.2023.

16:50

Hrvatska i Slovenija razgovarali o pitanju konačnog razgraničenja
Foto: Profimedia

Nakon susreta Plenković je rekao da je zajednički sugerisan jedan oblik pragmatičnog rešenja za hrvatske i slovenačke ribare na, kako je kazao, jedan džentlmenski način koji bi ih rasteretio različitih prekršajnih kazni s kojima su suočeni proteklih nekoliko godina.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom rekao da bi to bio "jedan dobar signal u pravom smeru" da bi se rešilo to pitanje koje "ipak povremeno opterećuje" inače odlične odnose Hrvatske i Slovenije.

Plenković je naglasio da se mora ići u korist "onih koji svaki dan ribare na svojim tradicionalnim područjima" te da se predlažu praktična rešenja dok se konačno ne reši pitanje morskog razgraničenja između dve države.

Slovenačka agencija STA sredinom marta je prenela da su se slovenački ribari koji su dobili kazne od Hrvatske zbog ribolova u Piranskom zalivu obratili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj. Plenković kaže da Hrvatska smatra da ta tužba neće biti uspešna.

Slovenački premijer Golob je, kako prenosi Hina, ocenio je da je susret s Plenkovićem biio "vrlo opušten i pozitivan" i istakao da je slovenačku stranu arbitražna odluka o razgraničenju "činjenica" koja se mora poštovati po unutrašnjim i međunarodnim zakonima, kao i da je Slovenija dužna da pomaže ribarima.

Plenković je pak ponovio da je za Hrvatsku proces arbitraže kompromitovan i da se odlukom sabora iz nje povukla.

Naglasio je da je Zagreb "spreman da reši pitanje granica i razgraničenja na moru na zadovoljstvo obe države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: