Nastavlja se "Slučaj Ćuruvija": Ko je ubio čuvenog novinara?; "Legijina izjava ne odgovara stvarnosti"

Pred Apelacionim sudom u Beogradu nastavljen je pretres u postupku protiv četvorice radnika DB za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Sud je odlučio da se pročitaju iskazi iz istrage oko 80 svedoka među kojima su iskazi i Milorada Ulemeka Legije, Dejana Milenkovića Bagzija, braće Aleksandra i Miloša Simovića, kao i nekadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, Aleksandara Tijanića, Franka Simatovića i Jovice Stanišića.

Odbijen je predlog odbrane da se iz predmeta izdvoje zapisi sa saslušanja Ulemeka i braće Simović, jer kako je istakla sudija zapisnici o saslušanju su sačinjeni u skladu sa tadašnjim zakonom u prisustvu banioca i nekih okrivljenih.

Sud je prihvatio predlog odbrane da se dostave nosači podataka na osnovu kojih je rađena analiza baznih stanica, zbog čega je od prvostepenog suda zatražio nosače što je taj sud i dostavio.

Sudija je rekla da se u sudnici nalazi zapečaćena kutija u kojoj se nalaze ti nosači i ostali dokazi u ovom predmetu.

Odbijeni su predlozi odbrane da sud zatraži video snimke sa nadzornih kamera u Tužilaštvu za organizovani kriminal od kraja 2013. do februara 2014. godine, da se pribavi iskaz Dejana Milenkovića Bagzija u trenutku kada je sticao status svedoka-saradnika, kao i gde se nalazila kancelarija Franka Simatovića pre bombardovanja.

Okrvljeni Milan Radonjić je stavio primedbu na odluke ovog suda, jer kako je naveo izjava Milorada Ulemeka ne odgovara stavrnosti, zbog njegovih navoda gde se nalazila kancelarija Simatovića, a primedbu su stavili i advokati.

Sudija je odredila pauzu nakon koje će se izvršiti uvid u nosače podataka koje se nalaze u sudskom depozitu. Sud je doneo rešenje da otvori glavni pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon sto je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

Precizirajući razloge pretresa, Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda, usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda, zbog podstrekavanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Prvu prvostepenu presudu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, Apelacioni sud je ukinuo i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica, koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić. Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je živeo.

Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa".

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Sud je odbio predlog advokata Zore Dobričanin da se rekonstrukcija ubistva obavi na isti dan i u isto vreme ubistva, sa obrazloženjem da bi se time odugovlačio postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu