Reagovao Peking: Neeeeee

Peking -- Zvanični Peking reagovao na odluku Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/crystal51
Ilustracija: Shutterstock/crystal51

Kako je izjavila portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, nuklearni rat nikada ne bi trebalo da bude pokrenut, a strane treba da se usredsrede na diplomatsko rešenje ukrajinske krize.

“Trećeg januara prošle godine lideri država sa nuklearnim oružjem objavili su zajedničku izjavu u kojoj su naveli da je nemoguće pobediti ili voditi nuklearni rat. U izjavi je naglašeno da treba izbegavati ratove između država koje poseduju nuklearno oružje i smanjivati strateške rizike”, rekla je ona, odgovarajući na zahtev Sputnjika da prokomentariše stav Kine u vezi sa odlukom Rusije da razmesti nuklearno taktičko oružje u Belorusiji.

Portparolka je naglasila da bi u sadašnjim okolnostima sve strane “trebalo da se usredsrede na diplomatske napore za mirno rešavanje ukrajinske krize i rade zajedno na smirivanju situacije“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne predaje svoje nuklearno oružje Belorusiji, već radi ono što su godinama radile SAD. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu