"Nad Srbima su vršili eksperimente. Ukrajinci, ne dozvolite..."

Beograd -- Ministarka zdravlja Srbije apelovala na Ukrajince da ne dozvole da se u njihovoj zemlji koristi municija sa oriromašenim uranijumom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP
Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

Danica Grujičić je u intervjuu za Sputnjik istakla da je od našeg regiona napravljen eksperiment i da to ukazuje na nameru da se od ljudi, ali i od svega živog na ovom prostoru, napravi ogled koji će se pratiti pet, deset, dvadeset godina, dva, tri veka.

“Jer poluraspad osiromašenog uranijuma traje nekih 4,5 milijardi godina – duže nego što postoji zemaljska kugla”, rekla je ona.

Grujičić objašnjava da ne samo da se broj tumora povećao posle 1999. godine, nego što su tumori počeli i da menjaju svoju biologiju.

“Kad ljudi govore da osiromašeni uranijum nije opasan, oni su ili jako glupi, ili vrlo bahati, ili zaista ne znaju ništa. Sam efekat radijacije postoji u trenutku kada se eksploziv rasprši i kada projektil sa osiomašenim uranijumom udari o metu. Problem, međutim, nastaje posle toga, jer se nanočestice tog urana raspršuju hiljadama kilometara daleko. Poznato je da je alfa zračenje, iako ne može da prođe papir, pedeset puta kancerogenije nego i jedno drugo zračenje. Prema tome, kada govorimo o posledicama projektila sa osiromašenim uranijumom, mi govorimo o kancerogenezi – biološkim promenama do kojih dovode nanočestice”, ističe ministarka zdravlja.

"Pošto su videli Amerikance, Nemce, Francuze da idu u pojedinim delovima Kosova i Metohije sa skafanderima, dok su oni šetali slobodno i kasnije počeli da obolevaju od leukemije, italijanski vojnici su shvatili da su bili upravo na područijima koja su bombardovana. Oni su dokazali da ih njihova država nije zaštitila, a da bi celu buku oko toga utišali, isplaćene su velike svote novca i onima koji su obolelei i porodicama onih koji su umrli u međuvremenu", dodala je Grujičić.

“Oni koji traže isporuku osiromašenog uranijuma verovatno jesu svesni njegovih posledica, ali oni jednog dana neće živeti u Ukrajini. Ja evo apelujem, ako može moj apel uopšte da stigne do Ukrajinaca – nemojte dozvoliti, dragi moji Ukrajinci, da vam zagade zemlju tim đubretom! Godinama, decenijama, vekovima posle toga ćete stradati", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu