"Nad Srbima su vršili eksperimente. Ukrajinci, ne dozvolite..."

Ministarka zdravlja Srbije apelovala na Ukrajince da ne dozvole da se u njihovoj zemlji koristi municija sa oriromašenim uranijumom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

08:08

Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

Danica Grujičić je u intervjuu za Sputnjik istakla da je od našeg regiona napravljen eksperiment i da to ukazuje na nameru da se od ljudi, ali i od svega živog na ovom prostoru, napravi ogled koji će se pratiti pet, deset, dvadeset godina, dva, tri veka.

“Jer poluraspad osiromašenog uranijuma traje nekih 4,5 milijardi godina – duže nego što postoji zemaljska kugla”, rekla je ona.

Grujičić objašnjava da ne samo da se broj tumora povećao posle 1999. godine, nego što su tumori počeli i da menjaju svoju biologiju.

“Kad ljudi govore da osiromašeni uranijum nije opasan, oni su ili jako glupi, ili vrlo bahati, ili zaista ne znaju ništa. Sam efekat radijacije postoji u trenutku kada se eksploziv rasprši i kada projektil sa osiomašenim uranijumom udari o metu. Problem, međutim, nastaje posle toga, jer se nanočestice tog urana raspršuju hiljadama kilometara daleko. Poznato je da je alfa zračenje, iako ne može da prođe papir, pedeset puta kancerogenije nego i jedno drugo zračenje. Prema tome, kada govorimo o posledicama projektila sa osiromašenim uranijumom, mi govorimo o kancerogenezi – biološkim promenama do kojih dovode nanočestice”, ističe ministarka zdravlja.

"Pošto su videli Amerikance, Nemce, Francuze da idu u pojedinim delovima Kosova i Metohije sa skafanderima, dok su oni šetali slobodno i kasnije počeli da obolevaju od leukemije, italijanski vojnici su shvatili da su bili upravo na područijima koja su bombardovana. Oni su dokazali da ih njihova država nije zaštitila, a da bi celu buku oko toga utišali, isplaćene su velike svote novca i onima koji su obolelei i porodicama onih koji su umrli u međuvremenu", dodala je Grujičić.

“Oni koji traže isporuku osiromašenog uranijuma verovatno jesu svesni njegovih posledica, ali oni jednog dana neće živeti u Ukrajini. Ja evo apelujem, ako može moj apel uopšte da stigne do Ukrajinaca – nemojte dozvoliti, dragi moji Ukrajinci, da vam zagade zemlju tim đubretom! Godinama, decenijama, vekovima posle toga ćete stradati", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: