NATO ima novi plan?

Tokom narednih nekoliko meseci NATO planira da poveća snage na istočnom krilu, kako bi onemogućio Rusiju da proširi sukob izvan granica Ukrajine

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 26.03.2023.

11:35

NATO ima novi plan?
Ilustracija: Depositphotos/mbangemann

To piše "Politiko i navodi da neće sve članice NATO-a moći da ispune svoje obaveze prema Alijansi, imajući u vidu da su isporuke Ukrajini istrošile njihove zalihe naoružanja.

Kako navodi "Politiko", NATO treba da ubedi zemlje-članice da obezbede vojnike, skupo naoružanje, opremu i municiju. A sve to izaziva uznemirenost kod čitavog niza zemalja zbog istrošenih zaliha naoružanja, u isto vreme kada su Ukrajini potrebni dodatna municija i oružje.

"Politiko" smatra da neće svi saveznici u NATO-u ispuniti svoja obećanja o doprinosu planovima Alijanse. S tim problemom NATO se u više navrata suočavao u prošlosti, ali stručnjaci smatraju da on može postati hroničan ako se ima u vidu da je ukrajinski sukob daleko od završetka, a da je za popunjavanje zaliha potrebno vreme.

Prema podacima bivšeg pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za odbrambeno planiranje Henriha Brausa, prvi ešalon NATO-a može da ima približno 100.000 vojnika, spremnih da se rasporede u roku od deset dana. Pretpostavlja se da oni mogu biti poslati iz Poljske, Norveške i baltičkih zemalja.

Drugi ešalon bi morao biti spreman za prebacivanje, na primer, iz Nemačke, u roku od 10 do 30 dana.

Ipak, proces bi mogao biti komplikovan, pošto zahteva mnogo ljudi, opreme, priprema i novca. Pojedine zemlje bi morale da prošire pozive u armiju, druge da povećaju troškove za odbranu.

I ne samo to, svako od saveznika u NATO-u morao bi da kupuje više naoružanja, municije i opreme, piše "Politiko".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: