Optužbe iz UN: "Streljali ste ratne zarobljenike i civile"

Ujedinjene nacije su u petak optužile ukrajinske i ruske snage da su pucale na desetine ratnih zarobljenika tokom ruske "invazije" na Ukrajinu.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

16:48

Optužbe iz UN:
Tanjug/AP Photo/Libkos

"Izuzetno smo zabrinuti zbog streljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila koji nisu borci“ i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika“, rekla je Matilda Bogner, šef misije UN za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Prema Bognerovom mišljenju, UN su dokumentovale ukrajinska pogubljenja Rusa, "često počinjena neposredno nakon zauzimanja bojnog polja”. UN su upoznate sa pet istraga koje vodi Kijev, koje uključuju 22 žrtve, ali "nemamo informacije o bilo kakvom procesuiranju počinilaca” tih zločina, dodala je ona.

Što se tiče streljanja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "neposredno nakon njihovog zarobljavanja", njih 11 je počinila ruska paravojna grupa Vagner, rekao je lider. Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za maltretiranje zatvorenika, što se od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine smatra ratnim zločinom.

Vagnerova grupa nalazi se na prvim linijama bitke za grad Bahmut, centar sukoba na istoku Ukrajine. Početkom marta video snimak navodnog ruskog pucanja na ukrajinskog zatvorenika šokirao je ukrajinsku javnost. U novembru je Kremlj razbesneo dva video snimka navodnog pucanja na desetak ruskih vojnika koji su se predali ukrajinskoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: