Optužbe iz UN: "Streljali ste ratne zarobljenike i civile"

Ujedinjene nacije su u petak optužile ukrajinske i ruske snage da su pucale na desetine ratnih zarobljenika tokom ruske "invazije" na Ukrajinu.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/Libkos
Tanjug/AP Photo/Libkos

"Izuzetno smo zabrinuti zbog streljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila koji nisu borci“ i "15 ukrajinskih ratnih zarobljenika“, rekla je Matilda Bogner, šef misije UN za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Prema Bognerovom mišljenju, UN su dokumentovale ukrajinska pogubljenja Rusa, "često počinjena neposredno nakon zauzimanja bojnog polja”. UN su upoznate sa pet istraga koje vodi Kijev, koje uključuju 22 žrtve, ali "nemamo informacije o bilo kakvom procesuiranju počinilaca” tih zločina, dodala je ona.

Što se tiče streljanja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage "neposredno nakon njihovog zarobljavanja", njih 11 je počinila ruska paravojna grupa Vagner, rekao je lider. Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za maltretiranje zatvorenika, što se od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine smatra ratnim zločinom.

Vagnerova grupa nalazi se na prvim linijama bitke za grad Bahmut, centar sukoba na istoku Ukrajine. Početkom marta video snimak navodnog ruskog pucanja na ukrajinskog zatvorenika šokirao je ukrajinsku javnost. U novembru je Kremlj razbesneo dva video snimka navodnog pucanja na desetak ruskih vojnika koji su se predali ukrajinskoj vojsci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu